Dit zijn de grootste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van het afgelopen kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt houdt in 2022 aan. Maar binnen de krappe markt doen zich een hoop ontwikkelingen voor. Zo kan de vraag naar specifieke beroepen per kwartaal veranderen. Deze veranderingen houden wij voor jou als bemiddelaar of recruiter in de gaten. We vergeleken het eerste kwartaal van dit jaar met het tweede kwartaal. Naar welke functietitels was meer vraag? En bij welke bedrijven nam de vraag naar personeel binnen specifieke functiegroepen toe? Dit zijn de grootste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van het afgelopen kwartaal.

Vraag naar vakantiewerk neemt toe in Q2

In het tweede kwartaal maakten bedrijven zich klaar voor de zomer en waren zij op zoek naar vakantiekrachten die kunnen bijspringen in deze periode. Dat blijkt uit onze data. Vacatures met in de functietitel ‘Vakantiewerk’ werden namelijk met een stijging van 407% aanzienlijk vaker in het tweede kwartaal van 2022 in vacatures gevonden dan in het eerste kwartaal. Ook de functietitels ‘Vakantiekracht’ en ‘Vakantiemedewerkers’ laten een grote stijging zien. Benieuwd naar meer belangrijke trends op de arbeidsmarkt als het gaat om vakantiewerk? Dan vind je dit artikel misschien ook wel interessant.

Ook grote stijging in de techniek

In de techniek, en specifiek voor mechanische operators, zien we tevens de vraag toenemen in het tweede kwartaal van 2022. Het aantal keer dat we de functietitel ‘Mechanisch Operator Voedingsmiddelenindustrie’ in onze data vonden steeg met 241% ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarnaast zagen we ook een grote stijging bij de functietitels ‘Mechanisch Operator Procesindustrie’ en ‘Onderhoudsmonteur Machine Installaties’. Hieronder vind je een top 10 van de functietitels die in Q2 het hardst gestegen zijn ten opzichte van Q1.

top 10 grootste stijgers functietitels
Onze eigen ontwikkelde JDCO-classificatie is onderverdeeld in meer dan 3.800 beroepen en geeft dus een gedetailleerder beeld van de arbeidsmarkt dan de ISCO-classificatie. Meer over onze JDCO-classificatie lees je hier. Om te bepalen binnen welke functiegroepen het aantal functietitels het hardst gestegen is, hebben we gekeken naar de JDCO-functietitels die in Q1 en Q2 van 2022 minimaal 100 keer zijn gevonden in onze data.

Docenten CKV erg gewild in Q2

Naast functietitels hebben we ook gekeken naar functiegroepen. De functiegroep waarbij de vraag flink is toegenomen in het tweede kwartaal is docenten. Scholen maakten zich in het klaar voor het nieuwe schooljaar. Zo nam de vraag naar docenten beeldende vorming toe met 145%. Scholen begonnen vroeg met het werven van docenten: de trend werd rond februari al ingezet en steeg hard in maart. Vervolgens daalde de trend rond mei (wellicht vanwege de meivakantie) en steeg deze in juni flink. In alle vacatures was een hbo studierichting één van de functie-eisen.

vraag docenten CKV

Explosieve groei huishoudelijke hulp in maart

Tot slot zagen we ook de vraag naar huishoudelijke hulp flink toenemen in het afgelopen kwartaal. Ook voor deze functiegroep werd de trend in februari al ingezet, maar steeg in maart enorm, zoals te zien in onderstaande grafiek. Zorginstanties hadden voornamelijk vacatures uitstaan met de functietitels ‘Huishoudelijke hulp’, ‘Vakantiewerk Huishoudelijke Hulp’ of ‘Hulp’. Organisaties waarbij we vacatures met deze functietitels vonden waren onder andere Tzorg, Lelie zorggroep en Zilverzorg.

Vraag huishoudelijke hulp

Vraag het aan één van onze data-experts!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over onze data? Of heb je een andere, specifieke datavraag? Vraag het aan één van onze data-experts! Zij vertellen je graag meer. Je bereikt ze via de gegevens op onze contactpagina.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!