De zoektocht naar vakantiekrachten begint vroeg: vraag steeg al in februari

De Nederlandse arbeidsmarkt maakte zich afgelopen jaar vroeg klaar voor de zomer. De trend voor het uitzetten van vacatures voor vakantiekrachten werd in februari al ingezet, zo blijkt uit onze data. Benieuwd welke branches en bedrijven voor deze vroege stijging in het aantal vacatures zorgen? Lees snel verder.

Wanneer we kijken naar het aantal geplaatste vacatures voor vakantiewerk, zien we dat de vraag in februari al begon toe te nemen. Nederland is er dus vroeg bij als het gaat om het zoeken naar vakantiekrachten. Ook zien we een flinke daling in het aantal geplaatste vacatures. Veel bedrijven zullen dan hun bezetting waarschijnlijk op orde hebben voor de zomermaanden. In onderstaande grafiek is de trend tot en met juli te zien. Als bedrijf of bemiddelaar lijkt het dus zaak er vroeg bij te zijn om de boot niet te missen.

trend arbeidsmarkt vakantiekrachten
Onze eigen ontwikkelde JDCO-classificatie is onderverdeeld in meer dan 3.800 beroepen en geeft dus een gedetailleerder beeld van de arbeidsmarkt dan de ISCO-classificatie. Meer over onze JDCO-classificatie lees je hier. Om te bepalen binnen welke functiegroepen het aantal functietitels het hardst gestegen is, hebben we gekeken naar de JDCO-functietitels die in Q1 en Q2 van 2022 minimaal 100 keer zijn gevonden in onze data.

Op zoek naar vakantiewerk? Zoek in schoonmaak of retail

Nederlandse bedrijven beginnen dus vroeg met het goed organiseren van hun bezetting in de zomermaanden. Maar naar welke specifieke functies is precies veel vraag? We hebben de top 10 vakantiekrachten voor je op een rij gezet. Opvallend is dat vooral functies in de schoonmaak en retail vaker in het lijstje te vinden zijn. Stipt op de eerste plek staat het aantal vacatures voor huishoudelijke hulp, gevolgd door verkoopmedewerker, vulploegmedewerker en magazijnmedewerker. Verderop in het rijtje zien we ook vraag naar schoonmaker gebouwen/kantoren en schoonmaker vakantiehuisjes. Het feit dat deze functies in ons top 10 lijstje staan, geeft aan dat er veel vraag is en daarmee de concurrentie hoog. Vooral in tijden van een krappe arbeidsmarkt kan het lonen om je als werkgever te onderscheiden van andere bedrijven.

top 10 vakantiekrachten

Aanbod vakantiewerk bemiddelaars en bedrijven

Welke bemiddelaars en bedrijven zijn vooral op zoek naar vakantiekrachten? Bij de bemiddelaars is het voornamelijk YoungCapital die veruit de meeste vacatures uit had staan voor vakantiewerk. Dat is ook niet gek, gezien bedrijven vaak op zoek zijn naar jongeren die de zomermaanden kunnen overbruggen en dat de doelgroep van YoungCapital is. Bedrijven die vooral op zoek zijn naar extra hulp in de zomerperiode zijn Kruidvat, Tzorg en Action.

grootste bemiddelaars en bedrijven vakantiekrachten

Benieuwd naar andere trends op de arbeidsmarkt? Neem gerust contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!