Krijg als bemiddelaar inzicht in je concurrenten door slim gebruik van arbeidsmarktdata

Als bemiddelaar is inzicht in je concurrenten bijna een must. Je kan je namelijk onderscheiden en meer omzet genereren doordat je je klanten beter kan helpen. Jobdigger Insights helpt je om meer inzicht te krijgen in je concurrenten. In een dashboard maken we arbeidsmarktdata inzichtelijk en begrijpelijk voor je, óók informatie over jouw concurrenten. Wil je weten hoe de informatie uit Jobdigger Insights jou verder helpt? Lees het hier.

Marktanalyse en doelgroepanalyse: de verschillen

Onze spiders verzamelen elke dag arbeidsmarktdata uit vacatures op het internet. Deze arbeidsmarktdata zetten we om in overzichtelijke en begrijpelijke dashboards. Als bemiddelaar heb je toegang tot deze dashboards binnen ons product Jobdigger Insights. Binnen Jobdigger Insights kun je als gebruiker zowel onze marktanalyse als de doelgroepanalyse bekijken. In onze marktanalyse vind je bijvoorbeeld het aantal vacatures per provincie terug, het aantal nieuw geplaatste vacatures over een bepaalde tijdsperiode, het gemiddeld geboden jaarsalaris op de markt en nog veel meer. 

De doelgroepanalyse geeft, zoals de naam al zegt, veel inzichten in je doelgroep. Denk aan de verhouding actief werkzoekenden tegenover latent werkzoekenden voor een specifieke functie of het dagelijkse mediagebruik van de doelgroep. Over de doelgroepanalyse schreven we eerder een artikel, specifiek gericht op het werven van een .net developer. Wil je als bemiddelaar meer inzicht in de doelgroep die je werft? Dan is het zeker interessant om te lezen hoe de doelgroepanalyse jou verder kan helpen.

Een geheel overzicht van de markt

In het artikel van de doelgroepanalyse gebruikten we het voorbeeld van de functie van .net developer. Om te laten zien hoe de marktanalyse jou verder kan helpen, gebruiken we ook nu het voorbeeld van de .net developer. Stel, je bent als bemiddelaar op zoek naar een .net developer, dan wil je zoveel mogelijk inzicht verkrijgen om je klant goed te kunnen adviseren. In onderstaande afbeelding zie je hoeveel vacatures er in het afgelopen half jaar door bemiddelaars zijn uitgezet per provincie voor deze functie. In de afbeelding daarnaast is de gemiddelde invultijd van vacatures tussen bemiddelaars en directe werkgevers te zien.

Aantal vacatures per provincie

inzicht in je concurrenten
Gemiddelde invultijd vacatures

Inzicht in je concurrenten

Ook laat de marktanalyse het gemiddelde geboden jaarsalaris zien, de verhouding tussen junior/medior/senior functies en nog veel meer. Met deze gegevens heb je meer inzicht in de markt dan je concurrenten. Daarmee kan je je bij jouw klanten dus onderscheiden en ben je je concurrenten een stap voor.

Inzicht in concurrenten

Met de arbeidsmarktdata uit de marktanalyse doe je enorm veel inzichten op. Maar binnen Jobdigger Insights kan je ook inzoomen op je bestaande concurrenten of nieuwe concurrenten ontdekken. Zo vind je bijvoorbeeld ook een top 10 directe werkgevers en een top 10 grootste bemiddelaars voor elke functie die je maar zoekt. Hieronder hebben we de top 10 grootste bemiddelaars weergegeven voor de functie .net developer van het afgelopen half jaar. Misschien dat er een aantal van je concurrenten tussen staat (deze kan je dan ook als concurrent markeren), maar misschien ken je ook een aantal bemiddelaars nog niet. Met deze data krijg je dus ook veel beter zicht op je eigen speelveld.

Nóg verder inzoomen op concurrenten met de bedrijfsanalyse

Het is fijn om te weten wie je grootste concurrenten zijn, maar dan wil je natuurlijk ook graag wat meer over hen te weten komen. Dat kan binnen Jobdigger met de bedrijfsanalyse. Zo zie je in de bedrijfsanalyse onder andere:
– in welke provincie de bemiddelaar of werkgever vooral actief is;
– naar welke functies de bemiddelaar of werkgever vooral zoekt;
– op welke sites de bemiddelaar of werkgever hun vacatures vooral uitzet;
– en welke skills de bemiddelaar of werkgever vooral uitvraagt in vacatures.

Ook krijg je met de bedrijfsanalyse inzicht in doelgroepkenmerken zoals het opleidingsniveau waar de werkgever of bemiddelaar naar op zoek is en hoeveel werkervaring ze gemiddeld vragen. Maak slim gebruik van al deze beschikbare, onderscheid je als bemiddelaar tegenover je klant en ben je concurrenten altijd een stap voor!

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en binnenkort Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!