Zo maak je als bemiddelaar optimaal gebruik van doelgroepinformatie in je wervingsproces

Bij Jobdigger maken we arbeidsmarktdata inzichtelijk en begrijpelijk voor onze gebruikers. Bijvoorbeeld door voor alle functies een overzichtelijk dashboard te maken met belangrijke vacaturedata. Om het plaatje voor recruiters helemaal compleet te maken, delen wij ook relevante doelgroepinformatie zoals pullfactoren en de gemiddelde reisbereidheid van de doelgroep. Maar hoe maak je nu optimaal gebruik van deze doelgroepinformatie in je wervingsproces? Lees het hier.

Marktanalyse en doelgroepanalyse: de verschillen

Binnen Jobdigger Insights kun je als gebruiker zowel onze marktanalyse als de doelgroepanalyse bekijken. De arbeidsmarktdata uit de marktanalyse verzamelen onze spiders elke dag uit vacatures op het internet. Maar om onze gebruikers nog beter te kunnen helpen met hun werving, bieden we ook doelgroepinformatie van Intelligence Group aan. Dit is onze doelgroepanalyse in Jobdigger Insights. In deze doelgroepanalyse geven we bijvoorbeeld voor elke functie waarvoor jij wil werven informatie over welke vacaturesites de doelgroep gebruikt, de gemiddelde reisbereidheid, enzovoort. Hieronder leggen we je uit hoe je hier je voordeel mee doet.

Hoe ziet je doelgroep er eigenlijk uit?

In een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om zoveel mogelijk inzicht te hebben in je doelgroep. Door deze inzichten toe te passen in je werving, kun je naadloos aansluiten op wensen en behoeften van je doelgroep en kandidaten eerder plaatsen. Deze inzichten kan je verwerken in de vacaturetekst, in de wervingsstrategie en zo jezelf als echte expert neerzetten bij je opdrachtgever . We laten het je zien aan de hand van de schaarse functie ‘.net developer’.

Doelgroepinformatie verwerken in je vacaturetekst

Potentiële kandidaten willen niet alleen in een vacaturetekst lezen of zij aan de eisen van de mogelijk nieuwe werkgever voldoen, maar zij willen zelf ook ontdekken of de organisatie aan hun wensen en behoeften kan voldoen. Ofwel: welke pullfactoren zijn belangrijk voor de doelgroep? Hieronder vind je de top 5 belangrijkste pullfactoren voor een .net developer.

doelgroepinformatie naar de belangrijkste pullfactoren voor een .net developer

Voldoet jouw opdrachtgever aan een of meerdere van deze pullfactoren? Benadruk deze dan vooral in je vacaturetekst. Dan wordt de tekst voor de doelgroep gelijk een stuk interessanter.

Doelgroepinformatie inzetten voor je wervingsstrategie

Maar er gaat heel wat aan vooraf voordat kandidaten bij je vacaturetekst belanden. Hoe verleid je je doelgroep om uiteindelijk de tekst te gaan lezen? Een gedegen wervingsstrategie gebaseerd op doelgroepinformatie helpt daar enorm bij. Allereerst is het belangrijk om te weten of je doelgroep actief, latent of niet op zoek is naar een nieuwe baan. Op basis daarvan kan je beter bepalen welke kanalen je kan inzetten om je doelgroep te bereiken. In de afbeelding hieronder is de verdeling voor de .net developer weergegeven.

doelgroepinformatie naar de verhouding actief / latent / niet op zoek naar een nieuwe baan

We zien dat bijna de helft van de .net developers latent op zoek is naar een nieuwe baan en maar een klein deel actief op zoek is. Het levert dan waarschijnlijk minder op om direct te adverteren op vacaturesites omdat een groot deel van de doelgroep zich daar niet bevindt. Latent werkzoekenden bereik je beter op het moment dat ze scrollen op social media voor ontspanning. Daarom is het voor deze doelgroep misschien een slimme keuze om in te zetten op een kanaal dat zij dagelijks veel gebruiken, bijvoorbeeld Nu.nl. In onderstaande afbeelding zie je welke kanalen .net developers veel gebruiken in een baanzoektocht en in hun dagelijks gebruik. Twijfel je op welk kanaal je moet gaan adverteren? Dan helpt de doelgroepanalyse je daarbij.

Mediagebruik .net developer

Ook vind je in de doelgroepanalyse de leeftijdverdeling van de doelgroep, de verhouding man/vrouw en de gemiddelde reisbereidheid terug. Heb je eenmaal je kanaal gekozen?  Dan kan je deze inzichten gebruiken om vervolgens de targeting voor de online wervingscampagne zo goed mogelijk in te richten.

Onderscheidende positie creëren bij (potentiële) opdrachtgever

Zoals hierboven beschreven kan inzicht in doelgroepinformatie je dus helpen om gerichter te werven. Maar ook kan je je opdrachtgever van goede adviezen voorzien en écht als partner optreden. In de doelgroepanalyse vind je bijvoorbeeld ook de wervingshaalbaarheid van de doelgroep terug. Deze loopt op van ‘niet moeilijk te werven’ naar ‘extreem moeilijk te werven’. Zo is de wervingshaalbaarheid van een .net developer extreem moeilijk volgens de analyse. Daarmee kun je dus ook de verwachtingen van je opdrachtgever goed managen: iets waar jullie beiden uiteindelijk je voordeel mee doen. 

Loopt het aantal sollicitaties niet helemaal zoals je had gehoopt? Dan vind je in de rapportage ook een lijst terug van de meest gevraagde skills van de doelgroep. Door te werven op basis van skills, kun je je kandidatenpoule vergroten. Lees meer over skills.

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!