De Nederlandse arbeidsmarkt in detail dankzij specifieke JDCO-classificatie

Classificaties zijn ontstaan om data beter te kunnen analyseren en, in het kader van bemiddeling, beter te kunnen matchen. Een voorbeeld hiervan is de “International Standard of Occupations” oftewel de ISCO-classificatie, een internationale classificatie dat bestaat uit 400 beroepen. Deze ISCO-classificatie wordt in Nederland veelvuldig gebruikt om de arbeidsmarkt te analyseren, zo ook door het CBS. 

Door zijn internationale en overkoepelende karakter sluit de ISCO-classificatie echter niet naadloos aan op de Nederlandse arbeidsmarkt: er staan namelijk beroepen in die in Nederland helemaal niet worden beoefend. Of andersom, actuele Nederlandse beroepen die niet volgens het ISCO-model geclassificeerd kunnen worden. Dit geeft een vertekend beeld van de markt. 

Dit knelpunt was voor Jobdigger de aanleiding om een classificatie te bouwen die wél in staat is om alle Nederlandse beroepen te classificeren. Deze zogeheten “Jobdigger Classification of Occupations” oftewel de JDCO-classificatie richt zich dus alleen op Nederlandse en actuele beroepen – en niet alleen op beroepsklassen zoals in het ISCO-model – en is onderverdeeld in 3800 beroepen.

Om dit mogelijk te maken zijn door Jobdigger diverse modellen getraind op basis van state-of-the-art machine learning technologieën‘, legt Erik Leerkes, mede-eigenaar van Jobdigger, uit. ‘Het verschil met de ISCO-classificatie is overigens ook dat de JDCO-classificatie geupdated wordt aan de hand van nieuw ontstane beroepen. Hierdoor zorgen we ervoor dat de classificatie meebeweegt met de markt zodat hij ook in de toekomst aansluit met de Nederlandse arbeidsmarkt‘.  

Waar de ISCO-classificatie bijvoorbeeld stopt bij de beroepsklasse “technisch tekenaar” wordt dit beroep in de JDCO-classificering nog onderverdeeld in verschillende beroepen, bijvoorbeeld: bouwkundig tekenaar, cad tekenaar, tekenaar elektrotechniek, civieltechnisch tekenaar etc. 

“Door de nauwkeurige en fijnmazige JDCO-classificatie kun je hele gedetailleerde analyses maken en bijvoorbeeld precies zien waar de vraag op de arbeidsmarkt zit.”

In Nederland vindt Jobdigger jaarlijks miljoenen online gepubliceerde vacatures. Deze vacatures worden één voor één in een JDCO-beroep geplaatst. ‘Door de nauwkeurige en fijnmazige JDCO-classificatie kun je hele gedetailleerde analyses maken en bijvoorbeeld precies zien waar de vraag op de arbeidsmarkt zit‘, licht Mirjam Warners, data-analist bij Jobdigger, toe. 

Deze analyses worden door intermediairs gebruikt om groeikansen en risico’s te bepalen en om in te zoomen op focusprofielen. Hierdoor kunnen ze sneller de match tussen vacature en kandidaat maken en hun sales vergroten. 

Voor data-analisten en onderzoekers zijn deze analyses uiteraard ook waardevol, want mede dankzij de JDCO-classificatie krijgen zij zeer gedetailleerd inzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt. Wij draaien bij Jobdigger bovendien ook zelf analyses waarbij we data uit de JDCO-classificatie halen. Bijvoorbeeld voor de serie “inzicht in de arbeidsmarkt” (regio Arnhem-Nijmegen en bijbanen) gebruiken we de JDCO-beroepen om te bepalen wat de meest gevraagde functies per opleidingsniveau of per sector zijn.

Ben je benieuwd welke inzichten in de Nederlandse arbeidsmarkt Jobdigger je nog meer kan geven? Vraag dan nu geheel vrijblijvend een online demo aan.       

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!