Wervingsperiode in het onderwijs gaat van start. Wat zijn de laatste trends op de arbeidsmarkt?

Of het nu gaat om stakingen voor een beter salaris of het tekort aan personeel. Het onderwijs is een veelbesproken branche in Nederland die vaak in het nieuws komt. Ook vandaag de dag zijn de personeelstekorten nog altijd hoog. Maar waar moet je op letten als je gaat werven in het onderwijs? Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in deze branche? Wij namen deze branche onder de loep. Lees het hier!

Begin nu met werven in het onderwijs

Hoe ziet de trend voor de vraag naar personeel in het onderwijs eruit? Hiervoor kijken we naar het aantal geplaatste vacatures vanaf 1 februari 2022. We zien dat de vraag vanaf dat moment duidelijk toeneemt tot en met juni. Onderwijsinstellingen zijn vanaf dat moment waarschijnlijk begonnen met het werven van personeel voor het nieuwe schooljaar. Dat betekent dat voor dit jaar ook langzamerhand de periode begint waarin veel vacatures geplaatst gaan worden. Voor recruiters begint nu dus dé periode om personeel in het onderwijs te werven en mensen bewust te maken van een mogelijke vervolgstap in hun carrière.

In juli neemt de vraag flink af vanwege de zomervakantie. In september, wanneer het nieuwe schooljaar begint, zien we de vraag wel weer licht toenemen. De daaropvolgende maanden blijft het aantal geplaatste vacatures ongeveer gelijk.

De vraag verspreid over Nederland

In de afbeelding hieronder is de vraag naar personeel verspreid over Nederland te zien. Opvallend is dat er overal in Nederland wel vraag is naar personeel in het onderwijs, ook in Zeeland, Friesland en Groningen.

Momenteel veel vraag naar deze functietitels

Naar verwachting zal de vraag naar personeel in het onderwijs voor het volgende schooljaar de aankomende maanden weer gaan toenemen. Maar naar welke functies is de laatste tijd veel vraag? We kijken naar de vacatures vanaf 1 januari 2023 tot en met nu. Daarin zien we vooral onderstaande functietitels. Zo is er door heel Nederland veel vraag naar docenten voor de kernvakken Nederlands, Wiskunde en Engels voor het middelbaar onderwijs. Maar vinden we in de top 10 ook functies als Onderwijsassistent en leerkrachten voor het basisonderwijs.

arbeidsmarkt onderwijs

Grootste directe werkgevers

Bij welke onderwijsinstellingen was de vraag naar personeel het hoogst de afgelopen tijd? Hieronder vind je de top 5 grootste directe werkgevers vanaf 1 januari 2023. Opvallend is dat deze directe werkgevers vooral werven voor personeel in het secundair onderwijs. Ook vinden we geen onderwijsinstelling uit het hoger of universitair onderwijs terug bij de top 5 grootste directe werkgevers.

Kijk naar skills als je gaat werven in het onderwijs

Heb je als bemiddelaar moeite met het werven van personeel voor het onderwijs vanwege de krappe arbeidsmarkt? Dan is het slim om verder te kijken dan ervaring of opleiding. Door te werven op basis van skills, kan je werven onder een bredere groep en kom je in aanraking met kandidaten die je eerder mogelijk niet zou spreken. In dit artikel lees je meer over skills.

Maar welke skills heb je dan nodig in het onderwijs? We kijken ter illustratie naar drie JDCO-functietitels uit onze huidige top 10. De Docent Wiskunde, Directeur en Docent Nederlands. In Jobdigger Insights zien we dat voor deze functies de wervingshaalbaarheid moeilijk wordt.  Een goede reden om dus verder te kijken naar gevraagde skills. We zien dat de skill verantwoordelijkheid vooral belangrijk is als docent. Ook is het belangrijk dat je leerlingen kunt motiveren en affiniteit hebt met lesgeven en onderwijs. Voor de functie van directeur is affiniteit met onderwijs ook belangrijk. Daarnaast moet je als directeur goed kunnen leiding kunnen geven aan mensen en hen kunnen stimuleren. Recruiters die op zoek zijn naar kandidaten voor deze functietitels, kunnen met dit inzicht wellicht in een andere hoek gaan zoeken.

arbeidsmarkt onderwijs

Over Jobdigger

Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!