VDL Nedcar schrapt bijna helft van banen: dit zien we terug in onze arbeidsmarktdata

Onlangs schreef het Financieel Dagblad dat de orders industrie flink geraakt wordt als gevolg van de huidige inflatie, net zoals tijdens de financiële crisis. Het gevolg bij autoproducent VDL Nedcar is dat zij moeten bezuinigen op hun personeel en ze schrappen daarom 1.800 van de 4.000 banen per november. Wat zien we van deze ontwikkeling terug in onze arbeidsmarktdata? Lees het hier.

Weinig vacatures bij VDL Nedcar

Hieronder is de trend te zien van het aantal vacatures dat VDL Nedcar uit had staan over het afgelopen half jaar. In totaal gaat het om een kleine 100 vacatures. Voor een grote organisatie als VDL Nedcar is dat een klein aantal voor een periode van een half jaar.  In februari zagen we nog wel een stijging in het aantal vacatures. Verder neemt het aantal uitgezette vacatures, op de kleine piek in mei na, alleen maar verder af. Dat de autoproducent weinig vacatures uitgezet heeft de afgelopen maanden, kan een gevolg zijn van het afnemende aantal orders. VDL gaat verder niet in op voor welke functies de meeste ontslagen zullen vallen.

De trend van het aantal vacatures van VDL Nedcar

Ook veel tijdelijke contracten

Naast dat er weinig vacatures aangeboden worden door VDL Nedcar, zien we in onze data dat het bij de vacatures die wel uitgezet worden, het voor meer dan 70% om een tijdelijk contract gaat. Ook dit kan een signaal zijn dat de organisatie voorzichtiger omgaat met het aannemen van vaste werknemers in deze toch wat onzekere tijden voor de organisatie.

Nog relatief veel vraag naar deze functie

Ondanks dat er weinig vacatures uitstonden de afgelopen tijd bij VDL Nedcar, was er nog relatief veel vraag naar productiemedewerkers. De mensen voor deze functie zijn momenteel redelijk schaars. Als werkgever is het dus belangrijk je te blijven onderscheiden of medewerkers op een andere manier te werven dan je normaal doet, bijvoorbeeld door te werven op basis van skills.

Werven op basis van skills

Bij Jobdigger verzamelen we namelijk ook data over skills die we tegenkomen in vacatureteksten. Vooral bij schaarse doelgroepen kunnen skills uitkomst bieden. Door niet alleen te kijken naar relevante werkervaring of opleiding maar ook naar skills, hebben kandidaten veel meer baanmogelijkheden. Maar ook voor jou als recruiter vergroot het de werknemerspoule waaruit je kan werven. Hierbij kijken we naar soft skills, kennis, vaardigheden, certificaten en talen. Omdat er bij VDL Nedcar relatief veel vraag is naar productiemedewerkers, hebben we hieronder de belangrijkste skills voor de functie productiemedewerker logistiek op een rijtje gezet.

Meest gevraagde skills van productiemedewerkers

Met het werven op basis van skills kunnen we het gat tussen vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt verkleinen, omdat kan blijken dat een kandidaat veel overeenkomende skills heeft in plaats van enkel de juiste werkervaring. Lees meer over skills.

Banen gered bij VDL Nedcar?

VDL Nedcar is al meer dan een jaar op zoek naar een nieuwe klant. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de autoproducent een intentieverklaring heeft getekend met een nog onbekende klant. Deze opdracht zou vanaf 2026 voor zo’n maximaal 3.000 banen kunnen gaan zorgen, aldus DutchCowboys. Als het allemaal doorgaat, zou dat betekenen dat een groot deel van de werkgelegenheid bij de autoproducent gered wordt.

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!