Schaarste in de techniek houdt aan: breder werven met arbeidsmarktdata biedt uitkomst

Van kunstmatige intelligentie tot aan duurzame energie. De techniekbranche is een branche die zich op hoog tempo blijft ontwikkelen. En de mensen die willen en kunnen werken in deze branche zijn lastig te vinden. Inzicht in wat er speelt binnen de techniek op de arbeidsmarkt is daarom extra belangrijk. In dit artikel nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor de technieksector. Lees snel verder.

Werven in de techniek blijft moeilijk

Zoek een willekeurige functietitel uit de techniek op in Jobdigger Insights en je zult zien dat deze doelgroepen zeer tot extreem schaars zijn wat betreft de werving. Bijvoorbeeld als het gaat om elektromonteurs, technisch tekenaars of BIM modelleurs. Van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 stonden er meer dan 54.000 vacatures open voor de gehele techniekbranche. Opvallend is dat deze trend de afgelopen maanden hoog is gebleven. Alleen vanaf november daalde de vraag licht: in januari stonden er op het laagste punt net geen 17.000 vacatures open. Maar met deze aantallen kunnen we zeggen dat de vraag nog altijd hoog is.

Meeste vraag naar deze functies

In de afbeelding hieronder is de top 10 functietitels vanaf 1 januari 2023 te zien. Naar deze functietitels is de afgelopen drie maanden de meeste vraag. Er zijn veel monteurs terug te zien in de top 10, zoals elektromonteur, monteur zonnepanelen en monteur elektrotechniek.

Voornamelijk vaste contracten aangeboden

De schaarste in de techniek zien we ook terug als we kijken naar de verhouding tussen vaste en tijdelijke contracten dat wordt aangeboden. Bij bijna 80% van de vacatures die de afgelopen 3 maanden zijn geplaatst gaat het om een vast contract. Bij slechts 11% van de vacatures gaat het om een tijdelijk dienstverband. Bedrijven willen kandidaten in de techniek dus ook erg graag behouden.

Alliander grootste directe werkgever

Bij welke organisaties stonden de afgelopen drie maanden de meeste vacatures uit voor technici? De grootste directe werkgever is Alliander. Onlangs schreef Werf& nog een artikel over dat Alliander niet als werkgever bekendstaat onder de doelgroep en daarom een overstap niet eens overweegt. Daarom kwam Alliander onlangs met een wervingscampagne om Alliander als werkgever beter te positioneren. De andere twee grote werkgevers waren Tata Steel en Nett Staff.

Moeite met het werven van technici? Denk aan skills

Jobdigger verzamelt, naast arbeidsmarktdata, ook data over skills. Heb je als bemiddelaar moeite met het werven van personeel voor de technieksector vanwege de krappe arbeidsmarkt? Dan is het slim om verder te kijken dan ervaring of opleiding. Door te werven op basis van skills, kan je werven onder een bredere groep en kom je in aanraking met kandidaten die je eerder mogelijk niet zou spreken. Lees meer over skills.

Hoe gaat werven op basis van skills in zijn werk? Eerst moet je weten welke skills je nodig hebt voor een specifieke functie. Voor werven in de technieksector lichten we dat toe door de meest gevraagde functie onder de loep te nemen: de elektromonteur. De meest gevraagde skills die wij in vacatures terugvinden voor deze functie zie je in de afbeelding hieronder.

Vervolgens is het belangrijk om inzicht te krijgen van welke andere beroepen de skills overeenkomen met de skills van een elektromonteur. In de afbeelding hieronder zie je een top 10 van de functies waarvan de skills overeenkomen met de skills van een elektromonteur. We zien een aantal technisch-gerelateerde functies terug in de top 10 zoals monteur technische dienst en werkvoorbereider. We zien juist ook wat meer ‘algemene’ functies waarvan de skills overeenkomen zoals verkoopmedewerker, medewerker klantenservice, operator food en ook accountmanager. Met een aanvullende technische opleiding zouden mensen met bovengenoemde beroepen ook geschikt kunnen zijn voor de functie van elektromonteur. Met deze skillsgerichte benadering kun je als bemiddelaar dus breder werven.

Over Jobdigger

Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!