Philips schrapt opnieuw banen na een al krimpend vacatureaanbod. Wat zien we terug in de arbeidsmarktdata?

Het medische technologiebedrijf Philips schrapt opnieuw duizenden banen, waarvan 1100 in Nederland. Dat schrijft de NOS in een artikel dat eergisteren gepubliceerd werd. Afgelopen oktober vond er al een eerdere ontslagronde plaats, waardoor 800 banen in Nederland verloren gingen. Nu komen daar nog eens 1100 banen bovenop. Wat laat onze arbeidsmarktdata zien over deze ontwikkeling? Lees het hier.

Trend vacatures daalt

In de afbeelding hieronder is de trend van het aantal vacatures dat Philips het afgelopen jaar uit had staan weergegeven. We zien een sterk dalende trend over het afgelopen jaar. In februari en maart vorig jaar was de vraag nog naar medewerkers nog erg hoog in vergelijking met het najaar van 2022. Daarin zien we de eerste ontslagronde van afgelopen oktober terug. Ook zien we een flinke daling in het aantal vacatures in juli.

Wereldwijd werken er bij Philips ongeveer 80.000 mensen, waarvan 11.000 in Nederland. Vanaf september tot en met januari hebben er in totaal maar 569 vacatures uitgestaan. In januari bereikte de trend zijn dieptepunt met maar 47 openstaande vacatures.

Vooral tijdelijke contracten

Ook zien we dat voor de vacatures die wél uitstonden de afgelopen maanden, het vaker gaat om een tijdelijk contract dan om een vast contract. Vanaf september tot en met januari  gaat het voor 28% van de vacatures om banen met een tijdelijk contract en voor 21% om banen met een vast contract. Voor bijna 18% gaat het om zzp/interim vacatures. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat Philips het momenteel niet aandurft om medewerkers op lange termijn aan zich te binden.

Naar welke functies was er afgelopen jaar veel vraag?

De NOS schrijft dat de huidige reorganisatie vooral gericht is op het simpeler maken van bedrijfsprocessen zodat het bedrijf meer grip krijgt op de uitvoering en op de kwaliteit van de producten. Als we kijken naar de top 10 functietitels waar Philips het afgelopen jaar vacatures voor uit had staan, zien we functies terug die bij deze ontwikkeling in de organisatie passen. Bijvoorbeeld de ‘Continuous Improvement Manager’, de Business Analist, Manager Kwaliteit en de ICT Manager.

Skills van een Philips-medewerker

Bij Jobdigger kijken verzamelen we ook data over skills die we tegenkomen in vacatureteksten. Voor wie, ondanks het lage vacatureaanbod, toch geïnteresseerd is in werken bij Philips, kunnen de juiste skills ook uitkomst bieden. Door niet alleen te kijken naar relevante werkervaring of opleiding maar naar skills, hebben kandidaten veel meer baanmogelijkheden. Naar wat voor personeel was Philips het afgelopen jaar op zoek en welke skills horen daarbij? Hieronder hebben we de belangrijkste skills die Philips de afgelopen tijd in personeel zocht op een rijtje gezet. Hierbij kijken we naar soft skills, kennis, vaardigheden, certificaten en talen.

Meer over skills

Bij Jobdigger herkennen we verschillende soorten skills in vacatures, waaronder softskills, certificaten, talen, kennis en vaardigheden. Met het werven op basis van skills kunnen we het gat tussen vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt verkleinen, omdat kan blijken dat een kandidaat veel overeenkomende skills heeft in plaats van enkel de juiste werkervaring. Lees meer over skills.

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!