Sterkste herstel arbeidsmarkt sinds start coronacrisis

Het tweede kwartaal van 2021 laat het hoogste aantal vacatures zien sinds de start van de coronacrisis, met een piek in juni. De laatste keer dat er meer vacatures uitstonden is zelfs ruim twee jaar geleden, in april 2019. Het aantal vacatures zien we de afgelopen maanden al stijgen en in verschillende sectoren valt deze stijging extra op. Doordat deze stijging zich veelal in sectoren bevindt waarin al voor de coronacrisis een personeelstekort was te zien, wordt de krapte op de arbeidsmarkt hier naar verwachting nog groter. 

Het eerste half jaar van 2021 laat een flinke stijging in het aantal vacatures zien ten opzichte van de laatste maanden in 2020, met een duidelijke piek in juni 2021.


Grootste stijging vacatures in Zeeland, Groningen en Limburg

Wanneer we het laatste half jaar van 2020 vergelijken met het eerste jaar van 2021, zien we in de provincies Zeeland, Groningen en Limburg de grootste stijging. In alle provincies is een stijging te zien van 36 % of hoger in deze periode.

Grootste herstel bij Hbo-beroepen

In het eerste half jaar van 2021 is een duidelijk herstel te zien van vacatures voor Hbo-beroepen. In vergelijking met het laatste half jaar van 2020, waarin de crisis de grootste impact op de arbeidsmarkt had,  zien we bij alle opleidingsniveaus een stijging:

Voor functies waarbij minimaal een Hbo-opleiding wordt gevraagd is zelfs te zien dat het aantal vacatures in juni 2021 het hoogst lag sinds januari 2019.

Vraag naar personeel in onderwijs blijft hard stijgen

Het lerarentekort is al langer een probleem en alarmerende cijfers blijven naar boven komen. In de ontwikkeling van het aantal vacatures is duidelijk te zien dat de groeiende vraag ook in het tweede kwartaal van 2021 aanhield. Ook in andere sectoren die al vaker krapte lieten zien, blijft een stijging in het aantal vacatures aan. Opvallend in de cijfers is daarnaast de vraag naar horecapersoneel, die de afgelopen periode, deels vooruitlopend op de heropening van deze sector, het sterkst is gegroeid van alle sectoren. Hier was door de harde lockdown ook de daling het sterkst.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

We delen regelmatig updates met de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd onze website en LinkedIn in de gaten. Wil je liever zelf altijd direct inzicht in de arbeidsmarkt hebben en relevante data inzetten ten behoeve van je werving- en selectieprocessen? Vraag vrijblijvend een online demo aan en vraag onze data-experts naar de mogelijkheden die Jobdigger jouw organisatie kan bieden.

Jobdigger verzamelt, analyseert en classificeert alle op internet gepubliceerde vacatures met een nauwkeurigheid tot 95%. Dit meten wij aan de hand van het datakwaliteitssysteem inclusief uitgevoerde externe audit als onderdeel van ISO9001. Daarnaast voldoet Jobdigger aan de eisen die ISO27001 stelt aan databeveiliging.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Zoeken maar.