Deze functietitels werden in 2021 meer in vacatures gevonden dan in 2020

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich in een hoog tempo. Deze ontwikkelingen houden we bij Jobdigger nauwlettend in de gaten. Dat doen we door middel van onze arbeidsmarktdata. In dit artikel nemen we de ontwikkeling van de vraag naar enkele functiegroepen onder de loep. Naar welke functiegroepen was in 2021, ten opzichte van 2020, meer vraag? Bij welke functietitels steeg deze vraag het hardst? En wat waren de grootste dalers in functietitels? We delen de opvallendste resultaten met je.

Hoe beoordelen wij onze data?

Voordat we overgaan op de inhoud, leggen we graag eerst uit waar we onze cijfers vandaan halen. De cijfers uit dit artikel zijn gebaseerd op onze eigen ontwikkelde JDCO-classificatie, een classificatie die verder gaat dan de algemene ISCO-classificatie. Onze JDCO-classificatie is onderverdeeld in meer dan 3.800 beroepen en geeft dus een gedetailleerder beeld van de arbeidsmarkt dan de ISCO-classificatie. Meer over onze JDCO-classificatie lees je hier. Om te bepalen binnen welke functiegroepen het aantal functietitels het hardst gestegen is, hebben we gekeken naar de JDCO-functietitels die de jaren 2020 en 2021 minimaal 5.000 keer zijn gevonden in onze data. Voor de grootste dalers hebben we een ondergrens van 1.000 keer aangehouden.

Grote stijgers binnen functietitels recruitment

Allereerst laat onze data zien dat functietitels binnen de functiegroep ‘corporate recruiter’ aanzienlijk meer te vinden waren in vacatures van afgelopen jaar dan in 2020. Deze functiegroep laat een stijging zien van maar liefst 141%. Binnen deze functiegroep stonden de meeste vacatures uit voor de functietitels ‘Recruiter’, ‘Corporate Recruiter’ en ‘Talent Acquisistion Specialist’. Capgemini, Coolblue en de Rabobank zijn organisaties waarbij wij vaak vacatures met deze functietitels hebben gevonden. Een mogelijke verklaring voor deze stijging is de krappe arbeidsmarkt waardoor de vraag naar recruiters toeneemt.

Niet alleen waren in 2021 bedrijven op zoek naar mensen op het gebied van werving en selectie, ook hadden zij behoefte aan advies op het gebied van HR. Het UWV, Alfa Accountants en Adviseurs en de Belastingdienst zijn de top drie bedrijven die het vaakst vacatures uit hadden staan voor de functiegroep ‘HR adviseur’ in 2021. De functiegroep ‘HR Adviseur’ met daarin onder andere de functietitels ‘HR adviseur’, HR medewerker’ en ‘P&O Adviseur’ steeg in 2021 met bijna 71% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Nog meer grote stijgers in logistieke sector, horeca en schoonmaak

De functiegroep ‘Orderpicker’ was eveneens een grote stijger in het aantal vacatures dat geplaatst werd in 2021 ten opzichte van een jaar eerder. Deze functiegroep steeg maar liefst met 116%. Binnen deze groep werden stonden de meeste vacatures uit voor de functietitels ‘Orderpicker’ en ‘Logistiek Medewerker’.

Ook was er in 2021 veel meer vraag naar zelfstandig werkende koks dan in 2020. Het aantal functietitels dat we in onze data vonden lag het afgelopen jaar 89% hoger dan in 2020. Vooral in de hotelbranche werden vacatures met deze functietitel geplaatst: Fletcher Hotels en Van Der Valk zijn de twee organisaties met de grootste vraag naar deze functies. Tot slot zagen we dat de vraag naar de functiegroep ‘Schoonmaker gebouwen en kantoren’ toegenomen is met 64% ten opzichte van 2020. Wellicht omdat we toch weer wat meer naar kantoor zijn gegaan in 2021 ten opzichte van 2020 in verband met de corona pandemie.

Top 10 grootste dalers

Naast het uitlichten van de grootste stijgers, zijn de grootste dalers natuurlijk ook interessant. Hierbij moet wel worden vermeld dat een dalend aanbod hierin relatief is in een markt waarbij het aanbod aan vacatures blijft stijgen. We hebben van de functiegroepen waarin de vraag is afgenomen een top 10 lijstje gemaakt waarbij de vraag het hardst gedaald is in het afgelopen jaar ten opzichte van 2020. Zo zien we dat de vraag naar bepaalde functies in de zorg en de techniek met name gedaald is.

Heb je een andere, specifieke datavraag of ben je benieuwd wat je met Jobdigger kan?

Vraag het aan één van onze data-experts! Zij vertellen je graag meer. Je bereikt ze via de gegevens op onze contactpagina.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!