Deel 2: Inzicht in de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt

De gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt komen steeds duidelijker in beeld. Enkele weken geleden schreven we een artikel over de impact van de crisis op de arbeidsmarkt en lieten we zien welke beroepen ‘coronaproof’ leken. Maar wat laten de cijfers nu over die beroepen zien en hoe zit het met andere functies? We doken opnieuw in de cijfers van de afgelopen tijd en keken naar de ontwikkelingen en kansen die zich nu op de arbeidsmarkt voordoen.

De arbeidsmarkt van nu in kaart gebracht

Deze maand publiceerde het UWV haar bevindingen over de huidige kansen op de arbeidsmarkt. Want hoewel de markt een flinke klap heeft gehad en de werkloosheid toeneemt, zijn er nog steeds beroepen die goede baankansen bieden. Wij hebben een selectie gemaakt van de beroepen die het UWV uitlichtte en keken naar het aantal uitstaande vacatures van de afgelopen tijd.

De zorg, het onderwijs en de horeca

In de vorige update over de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt deelden we het aantal vacatures in de zorg, het onderwijs en de horeca. Van deze beroepsgroepen lieten de zorg en het onderwijs zien dat zij stabiel bleven tijdens de crisis. Enkele weken later is dit nog steeds het geval. Het onderwijs laat een daling zien tijdens de vakantieperiode, maar het aantal vacatures ligt nog steeds hoog. Daartegenover staat de horeca, die een grote klap heeft ontvangen tijdens de crisis. Wel zien we de afgelopen maanden dat de markt weer iets meer begint aan te trekken.

Wat deed de crisis met deze beroepen?

We namen een nieuwe selectie beroepen onder de loep op basis van de gedeelde lijsten van het UWV. Dit kwamen we tegen.

HR Personeelswerving
Het aantal vacatures binnen deze beroepsgroep neemt al een aantal maanden af. De grootste daling vond plaats in maart/april; sindsdien heeft de daling flink in snelheid verminderd. De afname kan te wijten zijn aan het feit dat werkgevers minder personeel aannemen en daardoor tijdelijk minder HR-/recruitmentactiviteiten ondernemen.

HR Personeelswerving: Intercedenten, Intermediairs, Medewerkers personeelsadministratie, Specialisten arbeid, Loopbaanontwikkeling, personeelszaken

Commercieel (Communicatie PR)
Ook deze beroepsgroep heeft een flinke klap van de coronacrisis ontvangen. Het aantal vacatures daalt sinds januari. Na een korte stijging in april, vindt vanaf mei weer een lichte daling plaats. Onder deze groep vallen de functies reisadviseur en reisbureaumedewerker ook; de daling in het aantal vacatures kunnen in dit geval worden gelinkt aan de vermindering in het aantal vakanties dat mensen nemen.

Commercieel:Communicatie-, PR- en marketing medewerkers/adviseurs/managers, Reisadviseurs, Reisbureaumedewerkers.

Financiële banen
Het aantal vacatures voor financieel administratieve banen is flink gedaald de afgelopen maanden. Net voor de start van deze daling laat de beroepsgroep juist nog een grote stijging zien. Voor banen in de financieel juridische branche geldt juist dat het aantal uitgezette vacatures redelijk gelijk is gebleven de afgelopen maanden.

Inzicht in de arbeidsmarkt met Jobdigger Insights

Intercedent, recruiter, sales manager? Gebruik Jobdigger insights om ontwikkelingen en kansen op de arbeidsmarkt in de gaten te houden. Wil je weten welke trends zich voordoen in jouw sector? Neem contact met ons op en Vraag dan nu een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!