Inzicht in de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt

De coronacrisis raakt de hele arbeidsmarkt. Sommige sectoren zwaarder dan anderen, maar de markt heeft een klap gekregen en dat zien we terug in het aantal geplaatste vacatures. Er wordt veel geschreven over de impact van de crisis op bepaalde beroepen. Maar wat zijn nu de feiten en zeggen de arbeidsmarktcijfers van de afgelopen tijd ons? Arbeidsmarktdata geeft bijvoorbeeld inzicht in welke beroepen wel of niet ‘coronaproof’ zijn en dus kansrijk blijven.

Kansen op de arbeidsmarkt voor de intermediair

Door de coronamaatregelen pasten we onze levensstijl aan: we gingen niet meer uit eten, bestelden meer producten online en gaan nu massaal in eigen land op vakantie. Met als gevolg dat de economie verandert en het aantal beschikbare banen binnen een beroepsgroep daalt of juist groeit. Het UWV deelt haar verwachtingen voor de werkgelegenheid per sector in 2020. Aan de hand van deze lijst zijn wij in het aantal vacatures van enkele beroepen gedoken om te kijken naar de werkelijke impact van de crisis op een beroepsgroep. Ben jij intermediair? Twijfel je of de sector waarin je normaal veel opdrachten hebt, daalt in werkgelegenheid? Er zijn nog steeds veel kansen op de arbeidsmarkt. Inzicht in de juiste cijfers helpen om deze kansen in kaart te brengen.

 Deze beroepen lijken de crisis te doorstaan

IT-sector

Beroepen in de IT-sector, zoals Software Engineer en Systeembeheerder, zijn nog weinig geraakt door de coronacrisis. De lijn laat slechts een lichte daling zien in het aantal vacatures; bedrijven zijn dus nog steeds hard op zoek naar IT-personeel.


Onderwijs

Docenten, invalleerkrachten en overige beroepen binnen het onderwijs laten zelfs een piek zien in de maand april. Dit kan dan ook de juiste tijd zijn om te werven binnen deze sector: mensen die overwegen over te stappen vanuit sectoren die onder druk staan, kunnen nu worden benaderd om te werken in het onderwijs


Gezondheidszorg

Beroepen binnen de gezondheidszorg blijven veel gevraagd. Ook na januari, waar een duidelijke piek te zien is in het aantal uitstaande vacatures in de zorg. Veel gevraagde zorgberoepen zijn bijvoorbeeld verpleegkundige en Specialist Ouderengeneeskunde.

Verandering in de vraag naar beroepen binnen de zorg is snel te zien in onze vacaturedata. De vraag naar bemonsteraars laat nu bijvoorbeeld een snel stijgende lijn zien. Een logische verklaring is de stijging in het aantal testen voor COVID-19 dat wordt uitgevoerd.

Impact crisis op beroepsgroepen

Er zijn ook sectoren hard getroffen door de komst van de coronacrisis.  De horeca en het personenvervoer kregen te maken met maatregelen die veel impact op de gehele sector hebben. Er is een duidelijke, dalende lijn te zien in het aantal vacatures binnen deze beroepsgroepen. De nieuwste versoepelingen van de maatregelen kunnen hier weer langzaam verandering in gaan brengen. De cijfers van de komende maanden zullen ons hier meer inzicht in geven.

Laat arbeidsmarktdata voor jou werken met Jobdigger Insights

Intermediairs, sales managers en werkgevers gebruiken Jobdigger insights om trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed in de gaten te houden. Deze cijfers geven inzicht in waar op de markt nieuwe kansen ontstaan. Wil je weten of jouw sector een stijgende of dalende lijn laat zien? Neem contact met ons op en Vraag dan nu een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!