Salaris wordt steeds vaker vermeld in vacatures

De kans dat je tijdens het solliciteren op een baan al weet wat je kunt gaan verdienen, wordt steeds groter. Steeds meer werkgevers vermelden namelijk het salaris in hun vacatureteksten, blijkt uit onze data. Is met deze ontwikkeling het salaristaboe voor bedrijven doorbroken? Lees het hier! 

We zien al langere tijd een stijging in het aantal salarisvermeldingen in vacatureteksten. In 2020 leek het ‘salaristaboe’ in vacatureteksten al meer doorbroken met een duidelijke stijging en een percentage van 26% aan gevonden salarisvermeldingen. Dat jaar maakte onder andere Google for Jobs haar debuut, dat een salarisindicatie meeneemt als ranking factor om de kwaliteit van een vacature te beoordelen.

Sluit aan bij de behoefte van de werkzoekende

Nu, twee jaar later, zien we dat de stijging zich heeft doorgezet. Gemiddeld kwamen we het salaris in 2022, tot nu toe, gemiddeld in 38,4% van de vacatures tegen. Richting het einde van het jaar liep dit zelfs op tot ruim 42%. Werf& noemt het eerder dit jaar een ‘duidelijk signaal dat organisaties op prijs concurreren’; waarschijnlijk deels als gevolg van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Meer werkgevers zijn dus transparant over wat een potentiële werknemer kan verwachten op het gebied van salaris. Hiermee spelen zij beter in op de wensen van de werkzoekenden. Zo zien we dat (een goed) salaris vaak hoog in de top 10 pullfactoren staan in de zoektocht naar een nieuwe baan; evenals de werksfeer, inhoud van het werk en een vast contract.

Percentage salarisvermeldingen gevonden in unieke vacatures, excl. vacatures voor ZZP’ers, vrijwilligerswerk en stages.

Nederland transparanter over salaris dan buurlanden

Als we kijken naar hoe vaak we een salarisvermelding vonden in de vacatures in onze buurlanden, is het percentage vacatures waarin dit voorkomt daar een stuk lager. In België kwam dit in 2022 gemiddeld in 5,5% van de gevonden vacatures voor. Ook in Duitsland gaat het om slechts 4,8% van alle vacatures die we dit jaar tot nu toe vonden. Iets verder richting het zuiden, in Frankrijk, vermelden ze het salaris al wel vaker; gemiddeld zagen we hier het salaris terug in 16,4% van de vacatures.
Meer weten over deze of andere ontwikkelingen die zich afspelen op de arbeidsmarkt? Neem gerust contact met ons op.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!