Werven binnen de HR- en recruitmentbranche? Ontdek hoe de markt eruit ziet!

Bij Jobdigger delen we vaak arbeidsmarktdata over opvallende trends en ontwikkelingen van een specifieke branche, bijvoorbeeld de zorg, de IT-branche of het onderwijs. Zo houden we jou als bemiddelaar of recruiter up to date over je vakgebied. Dit keer gooien we het over een andere boeg en nemen de HR- en recruitmentbranche onder de loep. Hoe ziet deze branche er momenteel uit? Lees het hier!

De HR- en recruitmentbranche vanaf november

Vanaf 1 november 2022 tot en met nu zijn er in totaal ruim 23.000 vacatures in de HR- en recruitmentbranche online geplaatst. In onze top 10 functietitels lees je welke functietitels er het vaakst in vacatures voorbij komen in de afgelopen periode. Stipt op 1 staat de functietitel Recruiter. Een overzicht van de functietitels die het vaakst in vacatures voorbij komen, vind je in de afbeelding hieronder. 

recruitmentbranche

Top 5 bemiddelaars en top 5 directe werkgevers 

Welke bemiddelaars en directe werkgevers hadden de afgelopen tijd de meeste vacatures uitstaan voor de HR- en recruitmentbranche? Bij de bemiddelaars zien we vooral organisaties die ook vaker terugkomen bij analyses over andere branches. Deze organisaties zijn op zoek naar professionals die de grote vraag naar personeel kunnen opvangen. Ook bij de directe werkgevers zien we dat de vraag naar recruitmentprofessionals groot is in branches waar de tekorten hoog zijn zoals bijvoorbeeld de IT-branche (ASML)  of de zorg (Leger des Heils). 

Grootste werkgevers recruitmentbranche

Meest gebruikte jobboards door kandidaten

Volgens Werf& zijn jobboards nog altijd een belangrijk middel voor kandidaten in de zoektocht naar een nieuwe baan: 2 op de 3 werkzoekenden gebruiken hiervoor een vacaturesite. Maar welke jobboards gebruikt een kandidaat die op zoek is naar een baan in de HR of recruitment? In de top 3 staan Indeed, LinkedIn en Nationale Vacaturebank. Veruit de meeste recruitmentvacatures worden geplaatst op Indeed, Werk Zoeken en Nationale Vacaturebank. Om je doelgroep nog beter te bereiken is het dus handig om je vacature ook op LinkedIn te delen.

Wat vindt de recruiter belangrijk in de zoektocht naar een baan?

Wil je een recruiter werven? Dan kan dit een uitdaging zijn; slechts 13% van de recruiters is actief op zoek naar een (nieuwe) baan. Wel is er een grote groep latent zoekenden (49%) die misschien te overtuigen zijn als hun wensen voor een baan goed terugkomen in de vacaturetekst. We zien dat de belangrijkste pullfactoren voor deze doelgroep op volgorde zijn: werksfeer, goed salaris en de inhoud van het werk. De recruiter vindt onder andere een acceptabele reistijd en werkdruk óf de mogelijkheid om parttime te werken in verhouding minder belangrijk.

Veel voorkomende skills

In de krappe arbeidsmarkt kan het sowieso een behoorlijke uitdaging zijn om een geschikte kandidaat te vinden voor een openstaande vacature. Skills kunnen hierin een uitkomst bieden. Door niet alleen te kijken naar relevante werkervaring of diploma’s maar verder te kijken naar skills die horen bij een vacature, vergroot je de kans om een vacature te vervullen. Heeft jouw kandidaat niet de relevante werkervaring maar wel de juiste skills? Dan kan het toch een match zijn. Hieronder zie je de soft skills en vaardigheden van een HR Adviseur.

Skills HR adviseur recruitmentbranche

Wist je dat skills nu ook beschikbaar zijn binnen Jobdigger Insights? Gebruikers kunnen nu typische skills per beroep terugvinden, filteren op bepaalde skills of ontdekken welke skills een organisatie zoal vraagt. Binnenkort is het daarnaast ook mogelijk om aan een zoektocht naar vacatures of organisaties een bepaalde skill als zoekcriterium toe te voegen.

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!