Breekt nu het hoogseizoen voor het werven van personeel in de reisbranche aan? Met deze inzichten werf je slim in de reissector

Zie jij ze ook veel voorbij komen de laatste tijd? We hebben het dan over de vele vakantiereclames van reisorganisaties zoals TUI, Sunweb, Corendon of D-reizen. Het lijkt nu hét moment om je vakantie te boeken. Maar is nu ook voor de reisbranche hét moment aangebroken om nieuw personeel aan te nemen om deze vraag goed te kunnen reguleren? Bij welke reisbureaus was de vraag het grootst de afgelopen tijd en naar welke functies was vooral veel vraag? En welke bemiddelaars werven vooral in de branche? Wij namen de arbeidsmarkt van de reisbranche onder de loep.

Vraag naar personeel in reisbranche nog niet heel groot in 2024

Als we kijken naar het aantal vacatures dat door reisorganisaties online geplaatst is sinds januari 2023, zien we dat de vraag begin 2023 hoger lag dan begin 2024. Vooral in februari 2024 lijkt de vraag lager te zijn in vergelijking met een jaar eerder. Ook zien we in 2023 een grote piek in het aantal vacatures als de zomer aanbreekt, maar de grootste piek is te zien rond maart. Het kan zijn dat de grote vraag naar personeel voor dit jaar dus nog komt. Op basis van de data zou je kunnen zeggen dat het hoogseizoen voor het werven van personeel in de reisbranche einde van het eerste kwartaal begint. In de afbeelding hieronder is het vacatureverloop van online geplaatste vacatures te zien.

Grootste directe werkgevers en intermediairs

Benieuwd welke organisaties vanaf 1 januari 2023 de meeste vacatures online hebben geplaatst? In de afbeelding hieronder vind je een top 10 van de grootste directe werkgevers met onder andere bekende reisbureaus als TUI en D-reizen.

Meest gevraagde functies voor personeel in de reisbranche

Welke functietitels worden er vaak in vacatures gebruikt? Vanaf 1 januari 2023 tot en met nu zagen we onderstaande 10 functietitels vooral terugkomen in vacatureteksten. Vooral de functie ‘reisadviseur’ wordt enorm veel gebruikt in vacatureteksten.

top 10 functies voor personeel in de reisbranche

Meer inzicht in de functie ‘reisadviseur’

De functie ‘reisadviseur’ is dus de functie waar de vraag het grootst naar was het afgelopen jaar. Dit maakt dat deze functie ook schaars is om te werven. Dit zien we ook terug in onze arbeidsmarktdata: in de onderste twee afbeeldingen zie je allereerst de schaarste voor de functie. In heel Nederland blijkt deze functie extreem schaars te zijn. Op de rechter afbeelding zie je hoe groot de vraag is in alle provincies. Vooral in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is de vraag erg groot.

schaarste in de reisbranche
aantal vacatures per provincie in de reisbranche

Nog op zoek naar een reisadviseur? Hou hier rekening mee

Ben je de aankomende tijd nog op zoek naar een reisadviseur bij jouw reisbureau? Dan helpen de volgende inzichten je misschien nog op weg die je in kan zetten bij het werven. Zo zijn een goed salaris, een fijne werksfeer en een vast contract belangrijke pullfactoren voor de doelgroep. Als het reisbureau waar je voor werft aan een van deze pullfactoren voldoet, benadruk ze dan extra goed in je vacaturetekst of advertentie. Zo sluit jouw arbeidsmarktcommunicatie nog beter aan op de doelgroep.

Typische skills van de doelgroep zijn vrijetijdsmanagement, toerisme, autohuur, accommodaties en reiservaring. Aangezien de doelgroep een extreem moeilijke wervingshaalbaarheid heeft, is het zinvol om breder te werven op basis van skills. In Jobdigger kan je bijvoorbeeld de skills van een reisadviseur invoeren en ontdekken voor welke functies je dezelfde skills nodig hebt. Zo kan je als intermediair breder werven. Hieronder zie je voor welke functies dezelfde skills worden gevraagd als voor de reisadviseur.

  1. Receptioniste
  2. Medewerker Klantenservice
  3. Beleidsadviseur
  4. Medewerker Housekeeping
  5. Beleidsmedewerker

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt met arbeidsmarktdata?

Onze data-experts helpen je graag met jouw wervingsvraag! Neem gerust contact met ons op.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!