Stages in 2020: grootste impact en ontwikkelingen in het mbo

Het afgelopen jaar is de markt erg veranderd als gevolg van de huidige coronacrisis. Branches zoals de horeca en evenementenbranche zijn hard geraakt, maar ook op andere plekken daalde het aantal openstaande vacatures. Ook voor studenten is het door de coronacrisis steeds lastiger een stageplek te vinden. Welke veranderingen vonden het afgelopen jaar plaats en waar zijn nog wel stageplekken te vinden? We beantwoordden deze vraag aan de hand van onze vacaturedata.

Meer bedrijven sluiten tijdelijk de deuren voor stagiaires

Een verplicht onderdeel van de meeste studierichtingen is de meewerk- of afstudeerstage. Door de coronacrisis zijn er minder stageplekken beschikbaar binnen organisaties. Dit maakt het voor studenten lastiger om hun studie af te ronden, waardoor meer studenten vertraging kunnen oplopen. We zien een sterke daling in het totale aantal stageplekken bij directe werkgevers, met name in het tweede kwartaal van 2020. Toch laat de trend in 2020 weer een lichte stijging in de laatste maanden zien.

Over de periode van maart tot en met november 2020 in vergelijking met diezelfde periode in 2019, laat het totale aantal vacatures voor mbo-stages de grootste daling zien van 25,13 %, voor het aantal hbo-stages is dit een daling van 19,86 %. Wo-stagemogelijkheden zijn het minst hard getroffen met een daling van 4,38 %. Hier vallen beroepen onder, zoals: advocaat, GZ-psycholoog, online marketeer en accountant.

Waar maken studenten de meeste kans op een stage?

Er zijn dus minder stageplekken beschikbaar, maar van de plekken die er nog wel zijn, waar worden dan nog de meeste stagiaires voor gezocht? En hoe verhoudt dit zich tot vorig jaar? We keken naar de top drie beroepsgroepen waarvoor de meeste vacatures voor stages uitstaan en vergeleken deze top drie met die van vorig jaar. Voor deze analyse selecteerden we alleen vacatures van directe werkgevers, bemiddelaars en vacatures op jobboards zijn daarbuiten gehouden. We keken naar de eerste 6 maanden vanaf het moment dat er werd gesproken van een pandemie (11 maart 2020) en vergeleken deze met dezelfde periode in 2019.

Mbo-stages

De grootste verschuivingen in het aantal beschikbare stages, zagen we in het mbo. De top drie ziet er, op één beroepsgroep na, anders uit dan in 2019. Mbo-studenten kunnen in 2020 de meeste vacatures voor stages vinden in de beroepsgroep ‘Vakspecialisten op juridisch, maatschappelijk en cultureel gebied’, net als in 2019.

Maar wat valt er nu precies onder deze beroepsgroep – en onder de overige groepen? We hebben het onder elkaar gezet, zodat verschuivingen en de beroepen die hier dus van invloed op waren, duidelijk worden:

We zien dat het aantal beschikbare stages voor medewerkers in winkels en supermarkten in 2020 sterk is toegenomen. Beroepen die juist in de top 3 zijn gebleven bestaan onder andere uit zorgberoepen, hetgeen aansluit bij de huidige ontwikkelingen in de zorg en het aantal medewerkers die daar nog steeds hard nodig zijn. Stages voor verleners van persoonlijke diensten komen juist minder voor; dit ligt in lijn ligt met de algehele dalende trend in de horeca.

Hbo-stages

De beroepsgroepen waarvoor de meeste hbo-stages beschikbaar zijn, zijn niet veranderd ten opzichte van 2019. De top twee lijkt erg op elkaar, maar hier vallen verschillende functies onder. We zagen voor hbo dat er alleen meer stage- en afstudeerders werden gezocht voor ‘wetenschappers en ingenieurs’.

Wo-stages

Ook de top drie voor wo-stages is hetzelfde gebleven als in 2019. Het lijkt erop dat, los van een algehele daling in aantal vacatures, de coronacrisis niet van invloed is op de verdeling in het aantal stages per beroepsgroep.

Waar zijn nog wel stage- en afstudeeropdrachten te vinden?

Er zijn dus nog zeker stageplekken beschikbaar voor studenten, afhankelijk van de richting die zij op willen. We hebben op een rij gezet welke bedrijven per opleidingsniveau onder andere veel stageplekken aanbieden sinds maart 2020 – de start van de coronacrisis in Nederland.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Zoeken maar.