Personeelstekorten bij de NS: dit is wat we in vacatures terugzien

Deze week kondigde de NS aan opnieuw de dienstregeling af te schalen wegens de personeelstekorten. Zo schreef Nu.nl dat de NS vanaf aankomend jaar kantoorpersoneel en beveiligers op de trein wil inzetten om de tekorten tijdelijk op te vangen. Wat zien we van het personeelstekort terug in onze arbeidsmarktdata? Lees het hier.

Het personeelstekort over 2022

De NS kampt het hele jaar al met personeelstekorten. In onze data vinden we in 2022 ruim 3.700 unieke vacatures gevonden tot en met eind oktober. De piek voor het aantal gevonden vacatures was op zijn hoogst in augustus: toen waren het er bijna 500. We zien de vraag vervolgens afnemen: in september en oktober vonden we in beide maanden rond de 300 vacatures. Een deel van het tekort is dus opgevangen. Maar door het opnieuw terugschroeven van het aantal treinritten blijkt dat het personeelstekort nog steeds voor een lage capaciteit bij de NS zorgt.

personeelstekort over 2022
Trend van het aantal gevonden vacatures van de NS over 2022

Een top 10: meeste vraag naar deze functies

Naar welke beroepen is de NS het hardst op zoek? De Volkskrant schrijft dat de NS vooral eigen kantoorpersoneel en wil inzetten als conducteur om verdere treinuitval te voorkomen. Als we kijken naar de top 10 meest gevraagde functies (ISCO classificatie, niveau 4), zien we de functiegroep conducteurs op plek 6 terug. Daarnaast zien we dat de NS dit jaar vooral op zoek is naar verkoopmedewerkers. Het gaat dan vooral om Kiosk en Albert Heijn medewerkers op het station. Dit lijkt een functie te zijn die niet direct verbonden is aan de dienstregeling van de NS. Ook is er dit jaar veel vraag naar ICT: de functiegroepen systeembeheerders, analisten, monteurs en applicatieprogrammeurs nemen allemaal een plek in binnen de top 10.

personeelstekort 2022 meest gevraagde functies

Hoe staat het ervoor bij andere vervoersmaatschappijen?

Ook hebben we een blik geworpen op andere vervoersmaatschappijen. Hoe staat het er daar voor? Bij de regionale vervoersmaatschappij Arriva vonden we in 2022 362 vacatures. De meeste vraag bij Arriva is er naar buschauffeurs en trambestuurders. Bij Connexxion is de vraag wat minder hoog, terwijl dit een grotere organisatie met meer medewerkers is. Tot op heden vonden we dit jaar bij deze regionale vervoersmaatschappij 154 vacatures. Ook bij Connexxion is de vraag naar chauffeurs het grootst. Tot slot vonden we bij spoorwegbeheerder ProRail in 2022 ruim 900 vacatures. Er stonden voornamelijk functies open binnen de functiegroepen administratief transport personeel en systeembeheerders.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!