Het personeelstekort in de kinderopvang overbruggen: zo helpt arbeidsmarktdata daarbij

Begin dit jaar plaatste RTL Nieuws een artikel over het personeelstekort in de kinderopvang. Door de toenemende vraag is het belangrijk de kinderopvang uit te breiden naar nieuwe locaties. Maar met de huidige personeelstekorten is dit vrijwel onmogelijk volgens de nieuwszender. Nu, twee maanden later, is de vraag naar personeel nog verder toegenomen. Hoe kunnen we dit personeelstekort in de kinderopvang overbruggen? Daarin biedt arbeidsmarktdata een uitkomst. In dit artikel lees je hoe.

De vraag naar personeel in de kinderopvang

In de afbeelding hieronder is de vraag naar personeel in de kinderopvang te zien. Hierbij kijken we naar het aantal vacatures dat geplaatst is. In 2022 was de vraag al behoorlijk hoog, maar deze stijgt nog verder in februari. Na het artikel over het nijpende tekort dat RTL Nieuws in januari plaatste, is de vraag dus alleen nog maar verder toegenomen.

De trend van het aantal geplaatste vacatures in de kinderopvang

Personeelstekort overbruggen door te kijken naar skills

RTL Nieuws schrijft dat de vraag de komende jaren met 31 procent zal toenemen. En om aan die vraag te kunnen voldoen, heeft de branche 50.000 extra medewerkers nodig. Maar hoe werf je zoveel extra personeel als de tekorten nu al hoog zijn? In plaats van alleen naar het juiste diploma of de relevante werkervaring te kijken, biedt werven op basis van relevante skills veel nieuwe mogelijkheden. Welke skills heb je nodig om te werken in de kinderopvang? We kijken naar de skills van de functie waar de meeste vraag naar is: de pedagogisch medewerker kinderopvang’.

Om in de kinderopvang te kunnen werken is het belangrijk goed met ouders om te kunnen gaan, verantwoordelijk te zijn en over communicatieve vaardigheden te beschikken. Ook is het belangrijk om goed te kunnen organiseren, kennis van kinderen en opvoeden te hebben. Alle skills van een pedagogisch medewerker voor de kinderopvang staan in de afbeelding hieronder beschreven.

Skills die je nodig hebt om in de kinderopvang te werken

Het personeelstekort in de kinderopvang overbruggen, vraagt om buiten de gebaande paden te werven. Bemiddelaars zouden daarom ook in andere sectoren kunnen gaan werven om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen. Daarvoor is het wel belangrijk om over de juiste skills te beschikken. Met welke functies komen de skills van een pedagogisch medewerker kinderopvang overeen? Dat zijn bijvoorbeeld functies als administratief medewerker, medewerker klantenservice of groepsleerkracht. Hieronder vind je de top 10 functies waarvan de skills overeenkomen met die van een pedagogisch medewerker kinderopvang. Zo vergroot je als bemiddelaar je poule om uit te werven.

functies met dezelfde skills als de pedagogisch medewerker kinderopvang

Over Jobdigger

Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!