Inzicht in de arbeidsmarkt: aansluiting technische opleidingen met arbeidsmarkt

November 2019

Inzicht in de arbeidsmarkt

Komen de baanperspectieven van studenten met technische opleiding overeen met de daadwerkelijke vraag op de arbeidsmarkt?

Het is gebruikelijk dat scholen hun studenten informeren over de baanperspectieven van aangeboden opleidingen. Komen deze baanperspectieven overeen met de daadwerkelijke vraag op de arbeidsmarkt, of is het aanbod van banen voor mensen met een technische opleiding toch groter en meer divers dan men denkt?

Jobdigger onderzocht welke beroepen men uit kan oefenen met bepaalde technische diploma’s op zak. Voor dit onderzoek hebben wij ons gericht op drie opleidingen: Technische Bestuurskunde, Technische Bedrijfskunde en Technische Natuurkunde.

Uit onderzoek blijkt dat de arbeidsmarkt een zeer divers aanbod aan beroepen beschikbaar heeft voor de doelgroep met deze afgeronde opleidingen. Studenten hebben dan na afstuderen ook genoeg keuze in waar ze hun debuut willen maken op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest gevraagde functies per opleiding:


Technische Bedrijfskunde

 1. Sales Engineer
 2. Werkvoorbereider
 3. Accountmanager
 4. Business Consultant
 5. Inkoper
 6. Projectleider ICT
 7. Production Engineer
 8. Productieleider
 9. Proces Engineer
 10. Business Analist

Technische Natuurkunde

 1. Sales Engineer
 2. Meettechnicus
 3. Optical Engineer
 4. Production Engineer
 5. Adviseur Geluid
 6. Proces Engineer
 7. Adviseur Bouwfysica
 8. Instrumentation Engineer
 9. .NET developer
 10. Engineer WTB

Technische Bestuurskunde

 1. Omgevingsmanager
 2. Programmamanager
 3. Management Consultant
 4. Procesmanager
 5. Projectleider Infra
 6. Business Analist
 7. Business Consultant
 8. Adviseur Contractmanagement
 9. Projectleider ICT
 10. Projectleider Wegenbouw

Voor wie is dit interessant?

Het is voor onderwijsinstellingen interessant om studenten concreet te kunnen informeren over welke beroepen ze kunnen uitoefenen na het afronden van hun opleiding. Daarnaast is het voor het onderwijs belangrijk om aansluiting te behouden met de arbeidsmarkt door het aantal opleidingsplaatsen af te stemmen op de vraag op de arbeidsmarkt.

Ook voor intermediairs is het waardevol om te weten welke beroepen aansluiten aan de opleiding van de kandidaat. Door inzicht te hebben in welke beroepen de kandidaat kan uitoefenen kunnen zij gerichter zoeken en sneller de match maken tussen de vacature en kandidaat.


Bronvermelding

Dit rapport is opgesteld door Jobdigger en is gebaseerd op een vacature analyse van het afgelopen jaar. Jobdigger verzamelt arbeidsmarktdata en maakt deze voor bedrijven begrijpelijk, relevant en toegankelijk. Hierdoor kunnen ze sneller en effectiever opereren in de arbeidsmarkt op het gebied van bemiddeling, marketing en sales.

Wil jij ook als eerste inzicht in deze en andere abeidsmarktdata en je concurrenten voor zijn? Vraag dan nu een online demo van Jobdigger Leads aan.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Zoeken maar.