FrieslandCampina schrapt ruim 900 banen: wat zien we terug in onze arbeidsmarktdata?

FrieslandCampina schrapt in Nederland ruim 900 banen en wereldwijd ruim 1800. Gisteren plaatste de NOS daar een artikel over. De winst daalde in de eerste helft van dit jaar tot 8 miljoen euro. De reorganisatie moet zorgen voor een flinke kostenbesparing. Wat zien we van deze ontwikkeling terug in onze arbeidsmarktdata? Naar welke functies is binnen FrieslandCampina nog wel vraag? Lees het hier!

In oktober kondigde het bedrijf de reorganisatie al aan, maar toen was nog niet duidelijk om hoeveel banen het zou gaan. Dat is nu duidelijk geworden: naar verwachting zullen er vooral kantoorbanen verdwijnen. Maar waar op de arbeidsmarkt (en bij FrieslandCampina) is nog wel beweging?

Aantal vacatures FrieslandCampina flink gedaald dit jaar

Als we kijken naar het aantal vacatures dat FrieslandCampina heeft uitgezet, zien we dat het aantal vacatures vanaf oktober behoorlijk afnam. Dat is ook het moment dat bekend werd dat de organisatie wilde gaan reorganiseren, dus deze trend past bij de ontwikkeling van FrieslandCampina. Door de vacaturetrend van organisaties te volgen, kun je als bemiddelaar inspelen op recente gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als je in gesprek bent met een lead.In de afbeelding hieronder is de gehele vacaturetrend van 2023 te zien voor FrieslandCampina, maar kan je voor elke organisatie bekijken.

trend aantal vacatures arbeidsmarktdata FrieslandCampina

Naar welke functies nog wel vraag is bij FrieslandCampina

Naar welke functies was sinds de bekendmaking van de reorganisatie nog wel vraag? Vanaf 1 oktober 2023 heeft FrieslandCampina nog 331 vacatures uitgezet. Van deze 331 vacatures is de meeste vraag naar de top 10 die in de onderstaande afbeelding is te lezen. Het bedrijf was vooral op zoek naar mensen die de productie draaiende kunnen houden zoals operators, monteurs en engineers. In deze top 10 zijn geen kantoorbanen terug te vinden, wat kan betekenen dat toen al duidelijk was dat de klap van de reorganisatie vooral bij de kantoorbanen kwam te liggen.

top 10 functies sinds oktober arbeidsmarktdata Frieslandcampina

Veel tijdelijke contracten

We hebben ook gekeken naar de soorten contracten die aangeboden worden in de vacatures sinds oktober. Wat blijkt? Bij de helft van de vacatures die nog aangeboden worden gaat het om tijdelijke contracten. Hiermee krijg je als bemiddelaar inzicht in het type contract dat je zou kunnen aanbieden bij jouw opdrachtgever. Bij nog geen 30% van de vacatures gaat het om een vast dienstverband. Deze cijfers passen ook bij de recente ontwikkelingen binnen het bedrijf. Er worden nog wel veel stages aangeboden (18%). Bekijk de afbeelding hieronder voor de verdeling van het type contract voor de gevonden vacatures.

Verhouding contracten arbeidsmarktdata FrieslandCampina

Nieuwe baan voor gedupeerde medewerkers

Ben je bemiddelaar en wil je een kandidaat plaatsen die gedupeerd is door een reorganisatie en op zoek is naar een nieuwe baan? Kijk dan eens naar de skills van jouw kandidaat en welke banen nog meer bij die skills passen. Hieronder geven we een voorbeeld. In de afbeelding hieronder zie je de skills van een kandidaat. In Jobdigger kan je deze skills aanvinken en vervolgens zien welke beroepen goed passen bij deze skills. Zo verruim je als bemiddelaar je mogelijkheden om jouw kandidaat te plaatsen, eventueel met een aanvullende opleiding.

Nieuwe baan voor gedupeerde medewerkers met skills arbeidsmarktdata FrieslandCampina

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt? Neem contact met ons op en we bespreken hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!