De Nederlandse IT-branche: dit zijn de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

De krapte op de huidige arbeidsmarkt blijft voor veel bedrijven een uitdaging in 2022. Ook voor de IT-branche. Maar wat zijn de laatste ontwikkelingen van de IT-branche op de arbeidsmarkt? Hoe groot is het tekort en naar welke functies is veel vraag? Tijd om deze branche weer eens onder de loep te nemen. In dit artikel lees je er alles over.

De IT-branche vanaf september

Als we kijken naar onze arbeidsmarktdata vonden we vanaf 1 september 2022 tot en met nu in totaal meer dan 76.000 vacatures. Ten opzichte van 2021 daalde de vraag licht: toen vonden we in diezelfde periode bijna 79.000 vacatures. Ondanks een lichte daling blijft het tekort erg hoog. Maar naar welke functietitels is de laatste tijd veel vraag? Dat lees je hieronder in onze top 10 meest gevonden functietitels vanaf september. Ook vind je de top 10 meest gevraagde functietitels in diezelfde periode over 2021.

Hierin zien we terug dat er veel dezelfde functietitels uitstaan in de laatste maanden van 2021 en 2022. De vraag naar Front-end Developers stond vanaf september 2021 op de eerste plek. Deze functie staat nu in diezelfde periode op de derde plek. De vraag naar .NET Developers is toegenomen en stijgt in 2021 van plek 10 naar plek 5 in 2022. De Projectmanager is in 2022 uit de top 10 verdwenen.

meest gevonden functietitels IT ontwikkelingen arbeidsmarkt
De bovenstaande functies zijn JDCO functietitels. Onze eigen ontwikkelde JDCO-classificatie is onderverdeeld in meer dan 3.800 beroepen en geeft dus een gedetailleerder beeld van de arbeidsmarkt dan de ISCO-classificatie. Meer over onze JDCO-classificatie lees je hier.

De vraag verspreid over Nederland

In onderstaande afbeelding is een heatmap weergegeven van de gevonden vacatures verspreid over Nederland op ISCO-niveau. Hierin zien we dat er vooral veel IT-vacatures gevonden worden bij organisaties in de Randstad. Buiten de Randstad is er ook veel vraag naar IT-ers in Eindhoven, maar ook in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Enschede, Deventer en Zwolle vinden we relatief veel vacatures.

heatmap IT-branche ontwikkelingen arbeidsmarkt

Top 3 grootste bemiddelaars en bedrijven

De bemiddelaars die de meeste IT-vacatures uit hadden staan de afgelopen tijd waren CareerValue, Jelling en Manpower. Bij CareerValue vonden we bijna 3500 vacatures, bij Jelling 3400 vacatures en bij Manpower ongeveer 1500 vacatures. ASML, CGI en de Belastingdienst waren de grootste directe werkgevers die de meeste IT-vacatures uit hadden staan.

Wervingshaalbaarheid

Heb je als bemiddelaar moeite met het werven van IT-personeel vanwege de krappe arbeidsmarkt? Dan is het slim om verder te kijken dan ervaring of opleiding. Door te werven op basis van skills, kan je werven onder een bredere groep en kom je in aanraking met kandidaten die je eerder mogelijk niet zou spreken. Maar welke skills heb je dan nodig in de IT? We kijken ter illustratie naar twee JDCO-functietitels uit onze huidige top 10: de Systeembeheerder en de Business Analist. 

In Jobdigger Insights zien we dat het aantal business analisten schaars is en het aantal systeembeheerders extreem schaars. Een goede reden om dus verder te kijken naar gevraagde skills. In onze data zien we terug dat een Systeembeheerder vaardigheden nodig heeft als meldingen afhandelen, ondersteunen en monitoren, diverse certificaten belangrijk kunnen zijn en dat je de zowel de Engelse als Nederlandse taal goed moet beheersen. Bij de Business Analist zien we dat verantwoordelijkheid, communicatief vaardig en analytisch de meest gevonden soft skills zijn in vacatures. Het is belangrijk dat een business analist onder andere kennis heeft van data en agile werken. Recruiters die op zoek zijn naar kandidaten voor deze functietitels, kunnen met dit inzicht wellicht in een andere hoek gaan zoeken.

skills systeembeheerder ontwikkelingen it branche arbeidsmarkt
skills business analist ontwikkelingen it branche arbeidsmarkt

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!