Corona zorgt voor nieuwe beroepen in 2020

In 2020 zagen we veel verschuivingen op de arbeidsmarkt. Vacaturetrends veranderden en enkele branches lieten nieuwe, grote ontwikkelingen zien. Met name op het gebied van zorg en duurzaamheid zagen we veel gebeuren. Waar sommige beroepen een afname in het aantal vacatures lieten zien, ontstond op andere plekken op de arbeidsmarkt juist weer ruimte. Onder andere in de vorm van nieuwe functietitels die we voor 2020 niet eerder zagen.

Nieuwe coronaberoepen in én buiten de zorg

De grootste ontwikkeling in nieuwe functietitels zagen we in de zorg. De komst van het coronavirus vroeg om extra inzet in zowel nieuwe als bestaande functiegroepen binnen de zorg. Maar ook in enkele andere branches zorgde het coronavirus voor een nieuwe (nodige) aanpak, waar nieuwe functietitels uit voortvloeiden. We zagen in 2020 dan ook voornamelijk nieuwe functietitels ontstaan die direct aan de komst van het coronavirus te linken zijn. Dit zijn de nieuwe functietitels omtrent Corona die ontstonden in 2020.

Zo vaak werd Corona in vacatures genoemd

Los van het aantal vacatures voor nieuwe corona-gerelateerde beroepen, zagen we dat het virus ook veel werd genoemd in vacatures, ongeacht of de vacature om een coronaberoep ging of niet. We zagen circa 70.000 vernoemingen van Corona terug in onze vacaturedata. De plots stijgende trend weergeeft hoe snel dit virus ook een duidelijke aanwezigheid in de arbeidsmarkt liet zien.

Nieuwe functietitels op het gebied van duurzaamheid

Het jaar 2020 stond grotendeels in het teken van het coronavirus en dat zien we dus ook terug in de ontwikkelingen die op de arbeidsmarkt plaatsvonden. Toch ging er ook veel aandacht naar thema’s, zoals duurzaamheid en zagen we ook op dit gebied nieuwe functietitels ontstaan. Meer bedrijven zetten de stap om duurzaam te ondernemen én er ontstaan constant nieuwe initiatieven die zich bezig houden met het verduurzamen van de wereld. En daar horen ook in 2020 enkele nieuwe functietitels bij.

Meer weten?

Benieuwd in welke branches er nog meer nieuwe functietitels ontstonden in 2020? Of wil je juist de ontwikkelingen in 2021 goed in de gaten houden? Jobdigger biedt je een compleet overzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt. Vind passende vacatures voor je kandidaat of verzamel informatie over interessant leads voor jouw bedrijf. Zorg dat jij een expert wordt op arbeidsmarkt met Jobdigger. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Eén van onze dataspecialisten helpt je graag verder. Neem contact op.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Zoeken maar.