Inzicht in de arbeidsmarkt van corporate recruiters: Zo ziet de huidige markt eruit

De arbeidsmarktdata van Jobdigger helpt organisaties en personen om beter inzicht in de markt te krijgen. Een belangrijke groep gebruikers zijn recruiters. Zij gebruiken Jobdigger onder andere om functiegroepen te analyseren, marktonwikkelingen in kaart te brengen, inzicht te krijgen in doelgroepen en om kansen op de markt op te sporen. Het aantal recruiters dat arbeidsmarktdata inzet, groeit nog steeds. Maar hoe ziet het ‘land van recruiters’ er zelf eigenlijk uit en welke ontwikkelingen deden zich de afgelopen tijd op de recruitmentmarkt voor? Deze keer schakelden we onze arbeidsmarktdata in om die vraag te beantwoorden.

Het aantal vacatures voor corporate recruiters

Recruiters waren de afgelopen jaren erg schaars en alhoewel er nog steeds vacatures beschikbaar zijn, is ook deze markt geraakt door de crisis.  We hebben de ontwikkeling van vacatures voor corporate recruiters sinds 2018 geanalyseerd. We kijken terug naar een langdurige stijging in het aantal vacatures tot aan het eerste kwartaal van 2020. De lijn laat een plotse en diepe daling zien in het eerste kwartaal van 2020 als reactie op de komst van het coronavirus.

Beschikbare vacatures: de verdeling tussen de provincies

We zien sinds 2018 geen grote verschuivingen in de verdeling van het aantal beschikbare vacatures voor corporate recruiters per provincie. De meeste kansen voor werkzoekende recruiters liggen in de omgeving van de randstad, in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Maar ook Noord-Brabant zit daar vlakbij met een hoog percentage aan vacatures in 2020. Wel zagen we het percentage van het totaal aantal vacatures in 2020 in Overijssel (+2,72 %) stijgen ten opzichte van 2018 en 2019, waar de overige provincies slechts een verschil van maximaal 0,8 % laten zien.

De top 5 van de recruitmentmarkt

Naast de geografische analyse waar recruiters rekening mee kunnen houden in de zoektocht naar een baan, geeft arbeidsmarktdata ook inzicht in de kansen per branche, werkgever en bemiddelaar. Hiernaast is de top 5 per onderdeel in beeld gebracht. Van alle branches zijn er dus op dit moment de meeste vacatures beschikbaar in de branche ‘organisatie-adviesbureaus’. Voor directe werkgevers geldt dat voor Capgemini en voor de bemiddelaars is de grootste aanbieder YoungCapital.

Deze skills worden op dit moment aan recruiters gevraagd

Inzicht in je eigen skills én wat je daarmee kunt op de arbeidsmarkt, kan nieuwe kansen bieden voor werkzoekenden. Zo zijn ervaringen, kennis en vaardigheden erg belangrijk en niet alleen de diploma die ooit behaald is. De functietitel recruiter valt onder de functies waar geen specifieke opleiding voor is. Sommige recruiters komen vanuit de opleiding Human Resource Management, maar iemand die  bijvoorbeeld een technische opleiding heeft gedaan, kan met de juiste skills ook technisch recruiter worden. De skills die op dit moment het vaakst aan corporate recruiters worden gevraagd, hebben wij onder elkaar gezet.

Arbeidsmarkt in beeld met arbeidsmarktdata

Gebruik Jobdigger insights om ontwikkelingen en kansen op de arbeidsmarkt in de gaten te houden. Wil je weten welke trends zich voordoen in jouw sector? Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan. Wij laten je zien hoe arbeidsmarktdata voor jou kan werken.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!