Nieuwsoverzicht

Inzicht in de arbeidsmarkt: sector techniek

November 2019

Inzicht in de arbeidsmarkt

Sector Techniek

 
 

Hoe ziet de arbeidsmarkt in de sector techniek het afgelopen jaar op landelijk niveau eruit? Naar welke technische functies is de meeste vraag, wie zijn de grootste intermediairs gespecialiseerd in de techniek en welke werkgevers zetten de meeste vacatures techniek uit? Waar liggen nog kansen of liggen er risico’s op de loer? Ontdek het met Jobdigger.


1. Top 5 Meest gevraagde functies per opleidingsniveau

WO

 1. Mechanical Engineer
 2. Mechanical Design Engineer
 3. Lead Mechanical Engineer
 4. System Engineer
 5. Adviseur Contractmanagement

HBO

 1. Mechanical Engineer
 2. Engineer Werktuigbouwkunde
 3. Engineer Elektrotechniek
 4. Constructeur Bouwkunde
 5. Proces Engineer

MBO

 1. Elektromonteur
 2. Operator Food
 3. Loodgieter
 4. Storingsmonteur
 5. Monteur Technische Dienst

VMBO

 1. Lasser
 2. Automonteur
 3. Cnc Operator
 4. Operator Food
 5. Medewerker Technische Dienst
 

We kijken naar de sector techniek in de breedste zin van het woord. We zien dat op WO- en HBO-niveau vooral de vraag naar verschillende engineers domineert. Op MBO- en VMBO-niveau is vooral de vraag naar verschillende monteurs het grootst. Dit ligt ook in lijn met de grote schaarste aan monteurs waar Nederland afgelopen jaar en op dit moment mee te maken heeft.


2. Top 10 Directe werkgevers

 1. ASML
 2. Unica
 3. SPIE Nederland
 4. VDL Groep
 5. ENGIE
 6. Witteveen + Bos
 7. Alliander
 8. Dosign
 9. IHC-Holland
 10. Arcadis
 

Dit zijn de directe werkgevers die het afgelopen jaar op landelijk niveau de meeste technische vacatures online hebben gepubliceerd. Dit zijn voor intermediairs interessante leads, maar ook voor corporates is het interessant te zien wie hun concurrenten zijn.


3. Top 10 Niche intermediairs

 1. VNOM
 2. Pro Industry
 3. Cottus
 4. Eminent Groep
 5. DIT personeel
 6. Young Engineering
 7. Maatwerk Werving & Selectie
 8. Aditech
 9. Maintec
 10. TechMatch
 

Dit zijn de 10 grootste bemiddelaars in Nederland die gespecialiseerd zijn in het bemiddelen van technische personeel. Opvallend is dat in de sector techniek, ten opzichte van andere sectors, erg veel niche bemiddelaars actief zijn.


4. Top 5 Provincies

 
 1. Noord-Brabant
 2. Zuid-Holland
 3. Noord-Holland
 4. Gelderland
 5. Overijssel
 

Vaak zien we dat de vraag het grootst is in de Randstad, maar in de sector techniek is dit niet het geval. In deze sector zijn ze het meest op zoek naar technisch personeel in Noord-Brabant, maar ook in de provincies Gelderland en Overijssel worden er opvallend veel technische vacatures uitgezet.


5. Top 5 Gemeenten

 
 1. Rotterdam
 2. Amsterdam
 3. Eindhoven
 4. Breda
 5. Tilburg
 

Ook als we kijken naar de verdeling van de vraag op gemeente-niveau zien we dat in de Brabantse steden de meeste vraag is naar technisch personeel.


 

Bronvermelding

Dit rapport is opgesteld door Jobdigger. Jobdigger verzamelt arbeidsmarktdata en maakt deze voor bedrijven begrijpelijk, relevant en toegankelijk. Hierdoor kunnen ze sneller en effectiever opereren in de arbeidsmarkt op het gebied van bemiddeling, marketing en sales.

Wil jij ook als eerste inzicht in deze en andere abeidsmarktdata en je concurrenten voor zijn? Vraag dan nu een online demo van Jobdigger Leads aan.