5 inzichten over de hoge personeelstekorten in de zorg met arbeidsmarktdata

Door de toenemende vergrijzing komen er elk jaar meer banen in de zorg bij, wat ervoor zorgt dat de tekorten steeds hoger oplopen. Dat schrijft Nu.nl in een artikel dat eind oktober gepubliceerd werd. Wij doken in onze arbeidsmarktdata en namen de zorgbranche onder de loep. Wat zien wij precies terug? We geven je 5 inzichten over de hoge personeelstekorten in de zorg met onze arbeidsmarktdata. Lees het hier.

Trend zorgpersoneel

Benieuwd hoe de trend voor het aantal openstaande vacatures in de zorg zich heeft ontwikkeld in 2023? Dat zie je in afbeelding 2. Een ding is duidelijk terug te zien in onze data: de tekorten zijn hoog gebleven afgelopen jaar.

Top 10 meest gevraagde functies

Naar welke functies is bij deze tekorten dan vooral veel vraag? Wij maakten een top 10 meest gevraagde functies van de afgelopen drie maanden voor je. Bekijk ‘m op afbeelding 3.

Top 5 grootste directe werkgevers

Welke organisaties zijn de afgelopen drie maanden het hardst op zoek naar zorgpersoneel? Op afbeelding 4 vind je de top 5 grootste directe werkgevers in de zorg met onder andere ziekenhuizen als Amsterdam UMC en Zuyderland Medisch Centrum en UMC Groningen.

Pullfactoren voor verpleegkundigen en gz-psychologen

Om met deze hoge tekorten zorgpersoneel te werven, is het belangrijk in te spelen op wat jouw doelgroep zoekt in een baan, bijvoorbeeld in de vacaturetekst van je opdrachtgever. Op afbeelding 5 zijn de belangrijkste pullfactoren van een verpleegkundige en een GZ-psycholoog weergegeven.

Krapte op de arbeidsmarkt? Skills!

In het artikel van Nu.nl worden oplossingen genoemd voor de hoge tekorten. Een daarvan is mensen opleiden voor functies waar veel vraag naar is. Ook werven op basis van skills kan bijdragen aan een oplossing voor de tekorten. Ben je op zoek naar een verpleegkundige? Kijk naar functies die vergelijkbare skills hebben met die van een verpleegkundige en biedt bijvoorbeeld aanvullende opleidingen. Op afbeelding 6 zijn de belangrijkste skills van de verpleegkundige én de functies die overeenkomen met de skills van een verpleegkundige weergegeven.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt? Neem contact met ons op en we bespreken hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!