Een op skills gebaseerde en eerlijke arbeidsmarkt met arbeidsmarktdata: SkillsCV maakt het mogelijk

Relevante diploma’s en werkervaring zijn lang niet altijd de belangrijkste harde functie-eisen in een vacatureomschrijving. Tegenwoordig vinden we ook veel meer (soft)skills in een vacaturetekst terug. Maarten Westerduin, oprichter van Skills CV, vond dat het tijd was om skills naar een hoger plan te tillen en lanceert binnenkort de nieuwste versie van een app waarbij kandidaten hun op skills gebaseerde cv uploaden en kunnen solliciteren naar hun droombaan. Jobdigger levert de arbeidsmarktdata aan voor deze tool. Benieuwd naar de app en hoe de inzet van arbeidsmarktdata kandidaten helpt om sneller een passende baan te vinden? Lees snel verder.

Geen woorden maar daden

SkillsCV biedt kandidaten de mogelijkheid om overzichtelijk een cv op te bouwen waarbij de focus ligt op de soft skills in plaats van de hard skills. Vervolgens kunnen kandidaten ook anoniem solliciteren. Hierdoor worden werknemers geselecteerd op basis van hun vaardigheden en wordt het sollicitatieproces inclusiever en eerlijker. “Er wordt in Nederland al veel over skills gepraat maar het was tijd voor actie. Dat is voor mij de aanleiding geweest om met SkillsCV te beginnen”, aldus Maarten. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf maakt zijn eigen lijfspreuk ‘geen woorden maar daden’ in dat opzicht helemaal waar.

Doordat het sollicitatieproces eerlijker verloopt, biedt de app ook voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen uitkomst. Maar ook omdat de app op basis van skills nieuwe passende vacatures voor jou verkent in branches waar je zelf, op basis van je opleiding, niet eens aan dacht. “Met de app kan iemand in deze arbeidsmarkt altijd zichtbaar zijn”, aldus Maarten.

“We brengen de skillsvraag en het skillsaanbod bij elkaar.” – Maarten Westerduin

Arbeidsmarktdata en skills

Maar hoe matcht de app zonder te kijken naar opleidingsniveau, diploma’s of certificaten? “We analyseren niet alleen jouw vaardigheden, maar ook de vaardigheden uit openstaande vacatures. Zo kunnen we op basis van skills relevante vacatures aanbieden. En dat is wat onze tool uniek maakt. We brengen de skillsvraag en het skillsaanbod bij elkaar. Voor het analyseren van vaardigheden uit openstaande vacatures gebruiken we zowel data voor de skills die Jobdigger verzamelt, maar ook de arbeidsmarktdata. Jobdigger verstaat de kunst om vacatures op basis van skills in kaart te brengen én te vertalen. Kwaliteit is voor ons beiden erg belangrijk en daarom hebben we in Jobdigger een echte partner gevonden”, aldus Maarten.

Human Capital Agenda

Maarten geeft aan dat vanuit de missie om de arbeidsmarkt eerlijker te maken stakeholders verschillende vragen hebben. Zo is SkillsCV niet alleen relevant voor kandidaten, maar ook gemeenten en onderwijsinstellingen. Jobdigger levert hier ook data voor aan in een nieuw dashboard. Dit is een dashboard voor bestuurders van onderwijsinstellingen, gemeenten en het bedrijfsleven om op gemeente- of regioniveau inzicht te krijgen in de gap tussen de skillsvraag en het skillsaanbod. Met deze inzichten kunnen onderwijsinstellingen bijvoorbeeld hun opleidingsaanbod aanpassen of uitbreiden. “Op deze manier leveren we ook een bijdrage aan de Human Capital Agenda waarbij een leven lang leren en ontwikkelen en menselijke kennis en kunde centraal staan”. SkillsCV en Jobdigger gaan samen in gesprek met gemeenten en onderwijsinstellingen hierover.

skills arbeidsmarkt

“De krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere blik van organisaties, een open mindset.”

Maarten Westerduin

“De krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere blik van organisaties, een open mindset.”
Maarten Westerduin

Ambities op korte en lange termijn

Maarten heeft grote ambities op korte en lange termijn: “Op korte termijn willen we nóg beter inzicht krijgen in het matchen op basis van skills. Daarvoor is het belangrijk dat veel kandidaten de app gaan gebruiken, samen met de inzichten uit de skillsdata van Jobdigger.  Daar willen we samen met Jobdigger nog beter in worden. Op lange termijn hoop ik dat steeds meer werkgevers openstaan voor andere manieren van werven. Daar is nu wel momentum voor door de krappe arbeidsmarkt. De krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere blik van organisaties, een open mindset. Anders krijg je je vacatures niet ingevuld. Met SkillsCV willen we organisaties daarbij helpen. En zo versnellen we die transitie naar een op skills gebaseerde, eerlijke arbeidsmarkt”.

Wil je meer weten over Jobdigger Insights of een van de andere mogelijkheden van Jobdigger? Neem gerust contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!