Van kok tot verpleegkundige: het Ministerie van Defensie zoekt door spanningen versterking op verschillende fronten

Door de spanningen in Europa is het Ministerie van Defensie constant bezig met het werven van personeel. Op dit moment heeft Defensie ongeveer 74.000 mensen in dienst, maar de ambitie is een krijgsmacht van 200.000 mensen. Daarbij zoeken ze personeel op verschillende fronten: fulltime militairen, mensen die zich voor langere tijd willen binden aan de krijgsmacht en reservisten. In dit artikel nemen we het Ministerie van Defensie onder de loep en bekijken hoe de arbeidsmarkt van Defensie eruitziet.

De afgelopen maanden horen we steeds vaker in het nieuws dat NAVO-landen rekening moeten houden met een mogelijke confrontatie met Rusland, waaronder Nederland. We kijken naar welke impact dit heeft op de vraag naar medewerkers bij Defensie. Hoeveel openstaande vacatures waren er de afgelopen tijd? En neemt dit toe naarmate het jaar verder vordert?

In de trendlijn zien we dat er richting februari en maart meer openstaande vacatures zijn dan in de rest van de periode. Dit beeld sluit goed aan bij de boodschap die Defensie de laatste tijd naar buiten brengt.

Meest gevraagde functietitels

Welke functietitels worden het meest gevraagd door het ministerie? Bekijk het in de top 10. Wat gelijk opvalt, is dat het aanbod aan functies heel divers is. Van een cateringmedewerker, beveiliger tot aan een onderofficier Militair Verpleegkundig; ze zijn allemaal hard nodig. We zien ook meerdere functietitels met een zorgachtergrond in de top 10 staan. Met name verpleegkundigen en artsen zijn nodig om in tijden van oorlog gewonden te verzorgen die naar Nederland worden vervoerd.

Opleidingsniveau

Welke achtergrond vraagt het Ministerie van Defensie van zijn nieuwe medewerkers? We zien dat in openstaande vacatures het mbo- en hbo-niveau het vaakst wordt gevraagd. Deze twee niveaus sluiten goed aan bij de beroepen die het ministerie zoekt.

Meest gevraagde functietitels per opleidingsniveau

Wanneer we de twee meest gevraagde niveaus onder de loep nemen, zien we dat er op mbo-niveau andere type beroepen worden gevraagd dan op hbo-niveau. We zien dat bij het mbo er veel functietitels naar voren komen met een horeca-achtergrond, zoals bijvoorbeeld de cateringmedewerker B en soldaat Militair Kok. Voor het hbo zien we juist meer functies met een achtergrond in de zorg, zoals Officier Anesthesiemedewerker en Officier Radiodiagnostisch Laborant.

Aangeboden contracten

Defensie is bezig om mensen aan zich te binden die fulltime aan de slag gaan. Het aanbod van fulltime contracten ligt inderdaad veel hoger dan bijvoorbeeld een aanbod van een parttime contract. Dit toont aan dat defensie de dreigingen serieus neemt en druk bezig is met het opbouwen van een krijgsmacht.

Skill-based werven

Het ministerie wil op korte termijn veel nieuwe mensen aantrekken. Daarom kan het handig zijn om skill-based te werven. Hiermee zorg je ervoor dat je vacaturetekst goed in elkaar zit, waardoor een nieuwe potentiële medewerker beter weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Ook kan het werven op basis van skills handig zijn voor mensen uit andere branches, zij kunnen op deze manier beoordelen of ze geschikt zijn voor deze rol en zo een nieuwe stap maken.

We lichten hierbij verschillende functietitels uit, waaronder een functietitel met een zorg- en horeca-achtergrond. We kijken naar de typische skills, dit zijn de opvallende vaardigheden die gevraagd worden en die werkgevers graag terugzien in hun kandidaten. Ontdek hieronder de top 10 voor verschillende functietitels.

We kunnen ook nog verder inzoomen op het Ministerie van Defensie en bekijken wat over het algemeen de belangrijkste vaardigheden zijn. Zo kunnen kandidaten zien of ze bij de organisatie passen. We zoomen daarbij in op de algemene skills en soft skills. Bij soft skills kun je denken aan betrokken, gastvriendelijkheid of flexibel.


Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in Nederland ook data in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.












Verschuivingen op de arbeidsmarkt door nieuwe wetgeving voor zzp’ers

Sinds 1 januari handhaaft de Belastingdienst schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan een boete en naheffingen krijgen. Dit zorgt voor onzekerheid bij bedrijven en zzp’ers. En zorgt ervoor dat sommige bedrijven hen niet meer inhuren of dat zzp’ers stoppen. Hoe vertaalt dit zich naar ontwikkelingen en verschuivingen op de arbeidsmarkt? Lees het in dit artikel.

We kijken eerst naar het aantal openstaande vacatures voor ZZP-opdrachten van het eerste kwartaal van 2025. Om te zien of er veranderingen zichtbaar zijn door de wet, vergelijken we deze data met het eerste kwartaal van 2024.

Het aantal openstaande vacatures ligt in 2025 elke maand een stuk lager dan het aantal openstaande vacatures in 2024. Er zijn dus veranderingen zichtbaar, er is een grote kans dat de nieuwe wet hier een rol in speelt.

Meest gevraagde functietitels

Welke zzp-functietitels werden het meest gevraagd in de eerste paar maanden van 2024 en 2025? 

Het aanbod aan functies is heel divers. Wat wel opvalt, is dat er in 2024 functies uit de zorgsector hoog in de top 10 staan. In 2025 staat alleen nog een verpleegkundige in de top 10. Eerder werd in het nieuws gemeld dat de zorgsector last heeft van de nieuwe wetgeving. Dit zien wij terug in de data.

Welke werkgevers en bemiddelaars maken gebruik van zzp’ers?

Welke directe werkgevers en bemiddelaars willen gebruikmaken van zzp’ers? In beide jaren zien we dat veel gemeenten hiervan gebruikmaken. Ook organisaties in het onderwijs komen naar voren in de top 10, maar vooral in 2025. Bij de bemiddelaars zien we in beide jaren veel dezelfde namen terugkomen. 

Bemiddelaars


Aanbod zzp contracten per sector

We zagen eerder dat de zorgsector last heeft van de nieuwe wetgeving, terwijl werkgevers in het onderwijs nog wel op zoek zijn naar zzp’ers. Hoe ziet de verandering van de vraag naar zzp’ers er precies uit als we het vergelijken met een tijdelijk en vast contract? We bekijken dit voor de twee sectoren: de zorg en het onderwijs.

Onderwijssector

Zorgsector

In de zorgsector is het percentage van de aangeboden zzp-vacatures licht afgenomen. In het onderwijs zien we dat door de nieuwe wetgeving de vraag naar zzp’ers niet minder is geworden, maar zien we zelfs een lichte stijging.

Verdeling zzp’ers over het land

In welke gemeenten zijn werkgevers en bemiddelaars het meest op zoek naar zzp’ers? In beide jaren zien we grotendeels dezelfde gemeenten. Dit zijn vaak grote gemeenten met veel werkgelegenheid.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in Nederland ook data in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.








De Nederlandse arbeidsmarkt in beeld: Q1 2025

Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Nederlandse arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er in het eerste kwartaal van 2025 uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2025: Q1. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.

Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op met een van onze collega’s of vraag direct een gratis demo aan.

Bekijk het webinar: Ontgrendel talent, de voordelen van skill-based werven

Op donderdag 20 maart gaven wij samen met Carerix het webinar ‘Ontgrendel talent: de voordelen van skill-based werven.’ Hierin namen Adelbert Smal (Jobdigger) en Marjolein Bouwer (Carerix) je mee in de ontwikkelingen. Heb je het webinar gemist of wil je hem graag nog een keer kijken? Bekijk hem dan hieronder.

Tijdens het interactieve webinar namen we je mee in de feiten en cijfers, lieten we zien hoe je als organisatie skill-based werven toepast en namen we je mee in de toekomst. Ontdek ook hoe je met skill-based werven niet alleen nieuwe talenten aantrekt, maar ook het volledige potentieel van je huidige medewerkers kunt benutten door hun skillsets in kaart te brengen

Bekijk het webinar hier:


Meer weten?

Meer weten over Jobdigger of wil je een gratis demo aanvragen? Dat kan hier op onze website. Onze collega’s helpen je graag verder. Houdt daarnaast onze actueel pagina en LinkedIn in de gaten voor het laatste nieuws over de arbeidsmarkt.