Dit zijn de overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland

Ieder kwartaal zetten we voor Nederland, België, Frankrijk en Duitsland een kwartaaloverzicht op onze website. Hierin delen we de belangrijkste trends en inzichten met je over de arbeidsmarkt van dat kwartaal. Maar welke trends en inzichten vallen er te delen als we de kwartaaloverzichten van alle vier de landen vergelijken met elkaar? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt tussen deze vier landen? Lees het hier!

Wat delen we in het kwartaaloverzicht? 

De kwartaaloverzichten geven in één overzicht de arbeidsmarkt van dat kwartaal weer. Je leest er bijvoorbeeld in bij welke beroepen de vraag het hardst gestegen en gedaald is ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook delen we hoeveel unieke vacatures we hebben gevonden in dat kwartaal en welke directe werkgevers en bemiddelaars de meeste vacatures hadden uitgezet. Of wat de verhoudingen zijn tussen actieve werkzoekenden, latent werkzoekenden en niet-actieve werkzoekenden. Zo houden we jou op de hoogte van wat er speelt op de arbeidsmarkt en kun je die inzichten gebruiken voor de werving van kandidaten. Bekijk hier de kwartaaloverzichten van alle landen waar wij arbeidsmarktdata verzamelen:

Kwartaaloverzicht Nederland
Kwartaaloverzicht België
Kwartaaloverzicht Frankrijk
Kwartaaloverzicht Duitsland

In bijna alle landen veel vraag naar personeel in het onderwijs

Als we kijken naar bij welke beroepen de vraag naar personeel het hardst gestegen is ten opzichte van het kwartaal ervoor, zien we dat de vraag naar personeel in het onderwijs in veel landen is toegenomen. Dit geldt namelijk voor Duitsland, Nederland en België. In België staat de functie ‘onderwijsgevenden basisonderwijs’ zelfs op de eerste plaats in de top 5 grootste stijgers. Het is best logisch dat de vraag binnen deze beroepsgroep is toegenomen omdat waarschijnlijk veel scholen voor de zomervakantie hun bezetting op orde willen hebben.

Kijken we naar bij welke beroepen de vraag naar personeel het hardst gedaald is ten opzichte van het kwartaal ervoor, dan zien we in Frankrijk dat de vraag naar IT personeel is afgenomen. In Nederland en Duitsland zien we onder andere dat er minder vraag is naar personeel in de zorg het afgelopen kwartaal. Voor België zijn er minder overeenkomsten te vinden als het gaat om de afnemende vraag naar personeel. Daar is de vraag naar personeel in de bouwkunde vooral afgenomen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Top 5 grootste stijgers en dalers in Nederland

overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt
Top 5 grootste stijgers en dalers in België

Veel mensen niet op zoek of latent op zoek naar werk

Welke overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt zien we als het gaat om actief werkzoekenden, latent werkzoekenden en mensen die niet op zoek zijn naar een baan? Met aanvullende data hebben we hier ook naar gekeken. In Nederland zien we dat bijna 60% van de werkende samenleving niet op zoek is naar een baan. Voor recruiters en bemiddelaars is het dus een extra grote uitdaging om kandidaten te plaatsen en geschikte mensen te vinden. Voor België, Duitsland en Frankrijk is het aandeel dat geen werk zoekt ongeveer even groot en ligt rond de 40%.

Verder valt het op dat in Frankrijk veruit de meeste mensen latent werkzoekend zijn. Het gaat hier om meer dan de helft van de werkende samenleving. Ook in België, Nederland en Duitsland is het aandeel latent werkzoekenden niet laag: in elk land ligt het aandeel latent werkzoekenden tussen de 30% en 42%.

Het aandeel dat actief op zoek is naar een nieuwe baan is in alle landen niet groot, maar nog in België nog het grootst met bijna 20%. Bekijk in de afbeelding hieronder de verhoudingen tussen actief werkzoekenden, latent werkzoekenden en niet-actieve werkzoekenden voor alle vier de landen.

arbeidsmarktactiviteit in Nederland, België. Frankrijk en Duitsland

overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt

Grootste intermediairs 

Ook hebben we gekeken welke intermediairs veel vacatures uit hadden staan het afgelopen kwartaal. Zo is Randstad in Nederland, Frankrijk en Duitsland een van de grootste intermediairs het afgelopen kwartaal. Daarnaast heeft ook Manpower in Frankrijk en Duitsland veel vacatures uitgezet en was Adecco in België en Frankrijk zeer actief.

grootste bemiddelaars in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland

overeenkomsten en verschillen op de arbeidsmarkt

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt door middel van arbeidsmarktdata? 

Bekijk dan uitgebreide kwartaalupdates van alle landen. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je meer informatie wil of een specifieke vraag hebt.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!