Sterke toename in het marktaandeel van mbo-vacatures

Het marktaandeel van mbo-vacatures is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. Jobdigger analyseerde de ontwikkelingen in het gevraagde minimale opleidingsniveau en constateert een duidelijke verschuiving in de vraag naar mbo-opgeleid personeel. Zo is de vraag in Q2 2018 met maar liefst 13% gestegen t.o.v. 2014. In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op mbo-niveau.

Jobdigger constateert bovendien dat de vraag naar mensen met een hbo- of wo-niveau de laatste jaren geleidelijk afneemt. Het marktaandeel van hbo-vacatures is in Q2 2018 met 9% verminderd t.o.v. 2014. Ook de vraag naar wo-personeel daalde in dezelfde periode met 6%. Het omslagpunt heeft in het derde kwartaal van 2015 plaatsgevonden: toen was er meer vraag naar mensen met een mbo-niveau dan naar mensen met een hbo-niveau.

De trend in het gevraagde minimale opleidingsniveau laat eveneens zien hoe groot de krapte op de arbeidsmarkt is en hoe bepaalde sectoren al jaren kampen met grote tekorten aan gekwalificeerd personeel. Vooral in de sectoren industrie, techniek en logistiek blijft de vraag naar vakmensen met een mbo-niveau hoog. Zo blijkt ook uit het rapport over moeilijk vervulbare vacatures dat het UWV op 26 juni 2018 publiceerde.

Opmerkelijk is dat als we ons verdiepen in de ontwikkeling van de meest gevraagde beroepen, we geen grote verschuivingen zien;  de afgelopen vijf jaar staan functies als chauffeur, logistiek medewerker, productiemedewerker, service- en elektromonteur, verkoopmedewerker en verzorgende IG in de top 10 van meest gevraagde beroepen op mbo-niveau.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!