Hoe waarborgen wij de kwaliteit en compleetheid van onze arbeidsmarktdata?

Jobdigger-gebruikers zien en gebruiken alleen het resultaat van een compleet en nauwkeurig proces. Maar wat houdt dit proces nou precies in? Wat zit er nou eigenlijk achter al die waardevolle arbeidsmarktdata?

Hieronder leggen we je uit op welke manier we de kwaliteit en de compleetheid van onze arbeidsmarktdata waarborgen. Ben je ook benieuwd naar de manier waarop onze arbeidsmarkdata wordt gevonden, verwerkt en uiteindelijk gepresenteerd wordt in het Jobdigger dashboard? Lees dan dit artikel.  

Onze arbeidsmarktdata heeft een gemiddelde betrouwbaarheid van 95%. – Uiteraard doen we er alles aan om de betrouwbaarheid van onze data verder te vergroten. – We waarborgen deze betrouwbaarheid door continue monitoring. Dit gebeurt op verschillende vlakken en op verschillende manieren. 

Monitoring van de algemene IT-infrastructuur

Ten eerste wordt de hele IT-infrastructuur gemonitord. Zo wordt bijvoorbeeld nauw in de gaten gehouden of de webomgeving beschikbaar is en of de responstijd in orde is. Wanneer er sprake is van een incident krijgen onze techneuten hier meteen melding van. Er wordt dan direct actie ondernomen om de incidenten te verhelpen – ook ‘s avonds en in het weekend.-

Monitoring met betrekking tot de volledigheid van de arbeidsmarktdata

Wij monitoren een lijst van belangrijke bronnen. Wanneer er bronnen zijn die substantieel meer of minder vacatures opleveren, dan worden deze in een rapportage opgenomen. Deze rapportage wordt in het data quality overleg bekeken. 

Maar om de volledigheid van de gegenereerde arbeidsmarktdata zo goed mogelijk te kunnen waarborgen hebben we ook de hulp van alle Jobdigger-gebruikers nodig. Door jullie meldingen van vacatures die online gepubliceerd zijn maar niet in Jobdigger staan, maken we het aanbod vacatures in het dashboard nog completer.

Monitoring met betrekking tot de actualiteit van de arbeidsmarktdata

We monitoren ook de actualiteit van de arbeidsmarktdata. Om te zorgen dat er een continue stroom aan vacatures aangeboden blijft worden, wordt constant gecontroleerd hoeveel vacatures er op een zeker moment worden verwerkt. Ook wordt gemeten hoeveel pagina’s per minuut er door de verschillende spiders (die het internet ‘afzoeken’ naar vacatures) worden bezocht. Zakt dit onder een kritieke waarde, dan wordt een alarm gegenereerd. 

Monitoring met betrekking tot de nauwkeurigheid van de arbeidsmarktdata

De nauwkeurigheid van de vacaturedata is niet automatisch te meten, dit gebeurt door middel van steekproeven. Elk kwartaal worden handmatig ongeveer 1000 vacatures gecontroleerd op nauwkeurigheid. Jij kan als gebruiker bijdragen aan deze nauwkeurigheid door onjuistheden te melden. Onjuistheden meld je door in de vacature op het driepunts-icoon te klikken en vervolgens op probleem melden.

Kortom, middels continue monitoring, alarmen en periodieke steekproeven die handmatig worden uitgevoerd, halen wij een betrouwbaarheid van gemiddeld 95%. Uiteraard streven wij naar een nog hoger percentage en daar werken we elke dag hard aan. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat onze data niet compleet is. Meld het ons zodat wij, indien nodig, extra controles kunnen uitvoeren om de kwaliteit en compleetheid van onze data te waarborgen.

Ten slotte, wij krijgen regelmatig vragen over vacatures die op jobboards staan maar die niet direct in Jobdigger zijn terug te vinden. Dit komt omdat Jobdigger de vacatures ontdubbeld terwijl éénzelfde vacature vaak meerdere keren wordt doorgeplaatst op jobboards. Lees in dit artikel hoe we onze arbeidsmarktdata verzamelen en verwerken.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!